Manifestació a Barcelona pel 25% de l'escola en castellà, amb els líders de Vox, Cs i PP

La Guàrdia Urbana xifra en 2.800 els assistents a la mobilització a favor del castellà com a llengua vehicular a les aules

RedaccióActualitzat

Amb el lema "Espanyol, llengua vehicular" i crits i pancartes contra la immersió lingüística, una manifestació ha reclamat aquest diumenge a Barcelona l'aplicació de la sentència del 25% del castellà a les escoles i instituts de Catalunya.

Denuncia, a més, la llei aprovada pel Parlament, ara vigent, que evita establir percentatges d'ús de les llengües a les aules. 

La protesta està impulsada per la plataforma Escola de Tothom, integrada per una quinzena d'entitats, entre les quals Assemblea per una Escola Bilingüe, Impulso Ciudadano i Societat Civil Catalana.

Detall de les pancartes exhibides durant la manifestació (EFE / Toni Albir)

El recorregut s'ha fet entre l'Arc de Triomf i l'estació de França, i ha aplegat 2.800 persones, segons el càlcul de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Des de l'organització, en canvi, s'ha facilitat inicialment la xifra de 200.000 manifestants. A la tarda, però, l'han actualitzada a 120.000.

Ana Losada, de l'Assemblea per una Escola Bilingüe, ha assegurat que "aquesta manifestació no és contra ningú", sinó que "és a favor dels drets d'1,4 milions d'alumnes a Catalunya". "Volem que el castellà sigui llengua vehicular i tingui el seu espai a l'escola, perquè és la llengua majoritària dels catalans i la llengua pròpia dels catalans, també", ha afegit, "i la llengua de cultura que ens uneix a la resta d'Espanya".

Entre els assistents hi ha hagut els líders estatals i autonòmics de Vox, Ciutadans i el Partit Popular, per bé que ha destacat l'absència d'Alberto Núñez Feijóo, president del PP, reunit amb els barons territorials a Toledo, que ha enviat la número dos, Cuca Gamarra.


Contra la "imposició lingüística"

Des de la formació d'extrema dreta Vox, Santiago Abascal ha dit que ha vingut a Barcelona "per donar suport als catalans que més estan patint i veuen trepitjats els seus drets més elementals". 

Ha assegurat, també, que "estem davant d'una màfia colpista que vol passar per sobre de les lleis i la convivència i per sobre de les sentències dels tribunals", raó per la qual ha anunciat la presentació al Congrés dels Diputats d'una proposta per aplicar "un 155 durador" a la Generalitat.

Santiago Abascal i Ignacio Garriga, de Vox (EFE / Toni Albir)

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha declarat que "és una vergonya que hi hagi famílies que hagin d'anar als tribunals per defensar els seus drets" i ha assegurat que "les sentències no es compleixen perquè ni la Generalitat ni el govern d'Espanya no fan res"

Arrimadas també ha responsabilitzat el PP de la "imposició lingüística que patim fa dècades a Catalunya". A més, s'ha referit a "les famílies de valents" que "han fet un pas endavant" per denunciar aquesta "imposició antiga, ridícula i sectària".

Alejandro Fernández i Cuca Gamarra, del PP, al costat d'Edmundo Bal i Inés Arrimadas, de Cs (EFE / Toni Albir)

Cuca Gamarra, secretària general del PP, ha defensat que "l'espanyol ha de ser llengua vehicular en el sistema educatiu de Catalunya", perquè "el castellà tenim dret a parlar-lo, i a ser educats en castellà a tots els racons d'Espanya"

Ha assegurat que el seu partit defensa "un bilingüisme cordial" i que "les llengües uneixen, són convivència i respecte". També que la Generalitat "trepitja els drets fonamentals i lingüístics dels catalans, amb la complicitat del govern d'Espanya".

ARXIVAT A:
Educació CsPPCatalà Vox
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut