"Mandarines per als cucs", la crisi dels cítrics deixa la fruita sense collir

Les mandarines de Sud-àfrica inunden el mercat i les del sud de Catalunya i el País Valencià es podreixen a l'arbre

Actualitzat

Els productors de taronges i mandarines estan amoïnats: els surt més barat deixar la fruita a l'arbre que collir-la. A les Terres de l'Ebre i el País Valencià, els cítrics viuen la pitjor crisi en 25 anys.

La causa és la competència que arriba de Sud-àfrica, que inunda el mercat fins al punt que surt més a compte deixar la fruita a l'arbre.

Els cítrics és un dels principals conreus al Baix Ebre i el Montsià. Els productors diuen que aquesta campanya un 40% de les mandarines poden quedar a l'arbre sense collir i les que s'han collit no se sap a quin preu s'acabaran liquidant.

En algunes localitats, com a Alcanar, la producció de cítrics és la base de l'economia local. Segons l'alcalde, Joan Roig, la situació preocupa molt.

"La nostra economia descansa bàsicament sobre el sector cítric. Si aquest sector no funciona, el nostre desenvolupament econòmic és pràcticament nul i se'n ressenten els comerços, l'hostaleria i tota l'economia del nostre poble i de la nostra societat."

Roig ha alertat que s'han destruït ja "centenars de llocs de treball" mentre s'abandonen explotacions i infraestructures agrícoles i moltes empreses relacionades amb la citricultura estan tancant.

L'Ajuntament d'Alcanar és l'únic de Catalunya que s'ha adherit a la Plataforma per la Dignitat del Pagès, que ha nascut al País Valencià per defensar la citricultura.
 

 

Les mandarines, "ni regalades"

August Sancho és citricultor d'Alcanar. Va plantar mandariners d'una varietat primerenca fa 25 anys i mai, afirma, la fruita s'havia quedat per collir. Explica que a l'octubre, quan tocava fer-ho, hi havia tanta fruita al mercat procedent de Sud-àfrica que ningú no n'hi va comprar.

"Han vingut diversos compradors i tots s'han fet cap enrere. Les mandarines seran per als cucs en comptes de ser per a les persones."

N'hi ha que sí que han aconseguit vendre-les, com Carlos Roig. Però no saben a quin preu les cobraran.

"És una cosa esgarrifosa: molta collita s'ha quedat per collir però de la que s'ha collit, no tenim cap garantia que s'acabi cobrant."

 

 

Al País Valencià la situació és molt semblant. Toni París, tècnic agrícola d'Orba, explica amb resignació que ningú no vol les mandarines ni regalades.

"Quan encara eren comercialment bones les vaig oferir a 0 pessetes, i no hi va haver cap comerç que ho vingués a collir."

L'entrada de cítrics sud-africans ha col·lapsat la campanya. I molts han decidit arrancar tarongers o vendre al preu que sigui. És el que li ha passat Ximo Calero, agricultor de Pego.

"Estem portant-la per a conserves, però ens l'estan pagant a 60 cèntims els 20 quilos."

Hi ha comarques al País Valencià on s'ha quedat un 95% de la producció de cítrics a dalt de l'arbre.

Els pagesos demanen la modificació de l'acord comercial amb Sud-àfrica, un acord que ha permès l'arribada massiva de cítrics.

Volen que el govern espanyol demani a la Unió Europea que s'apliqui la clàusula salvaguarda del tractat de lliure comerç que té signat amb els països de l'Àfrica Meridional.
 

Preocupació al govern català

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà, va enviar divendres una carta al ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en la qual li demanava ampliar el contingent per a la retirada extraordinària de taronges i petits cítrics per a la seva transformació en sucs i posterior distribució gratuïta entre persones desfavorides.

Jordà lamentava que el mercat citrícola estigui patint els efectes de l'acord de lliure comerç entre la UE i la comunitat d'estats de l'Àfrica meridional.

Catalunya disposa d'unes 9.000 hectàrees de cítrics a les comarques del sud, i les dades del 2018 indiquen un augment en un any de prop del doble de tones importades d'altres països.


Compromís reclama compensacions

La coalició valenciana Compromís ha proposat al govern espanyol que es compensin les pèrdues als citricultors mentre es dilata la reclamació d'aquesta clàusula salvaguarda a Europa, com han fet per al sector arrossaire.

El sector valencià xifra en més de 100 milions d'euros les pèrdues de la primera meitat de la campanya.

Compromís també presentarà una moció al Senat perquè es creï una ponència en la Comissió de la Cambra Alta al Senat sobre els efectes dels acords i els tractats internacionals que generen una competència deslleial al sector primari espanyol.

 

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut