Els immigrants rescatats pel Sea Watch3 podran desembarcar a Malta (Reuters)
Els immigrants rescatats pel Sea Watch3 podran desembarcar a Malta (Reuters)
La Valletta

Malta autoritza el desembarcament de 49 immigrants, que seran distribuïts a 8 països

La Generalitat havia ofert els ports catalans per acollir-los

Actualitzat

Malta, després de mesos de tancar els seus ports als vaixells de rescat, autoritza el desembarcament dels immigrants de les embarcacions de dues ONG alemanyes, Sea Watch i Sea Eye. Malta ha posat com a condició que siguin redistribuïts a la UE. Vuit països ja ho han acceptat.

El primer ministre maltès, Joseph Muscat, ha autoritzat que els 49 refugiats rescatats per dues ONG fa més de dues setmanes al Mediterrani, desembarquin a l'illa.

"Malta es un país molt petit. Està en la nostra naturalesa assistir als que estan en problemes, però com a primer ministre no puc eludir la responsabilitat de salvaguardar la seguretat nacional de Malta."

"Aquest cas no hauria de servir de precendent i tinc garanties que tenim el suport de les institucions europèes en aqauest assumpte." 

El govern maltès ha posat com a condició que la Unió Europea redistribueixi primer 249 refugiats que ja hi ha a l'illa abans de permetre el desembarcament d'aquests 49 i que aquests també siguin acollits. 8 països de la UE han acceptat fer-se'n càrrec: Alemanya, França, Portugal, Irlanda, Romania, Luxemburg, Holanda i Itàlia.

El vaixell de rescat Sea Watch 3 va rescatar 32 persones al mar, el 22 de desembre i el de Sea Eye en va rescatar 17 més, el dia 29.

 

Moment del rescat del Sea Watch 3 el 22 de desembre.

 

Aquests últims dies, les dues organitzacions havien advertit de la situació desesperada que hi havia a bord.

 

Després de dues setmanes, la situació al vaixell és desesperada (Reuters)

 

Malta només havia permès a les dues embarcacions entrar en les seves aigües territorials per resguardar-se del mal estat de la mar.

Després del desembarcament els dos vaixells umanitaris hauran d'abandonar les aigües malteses immediatament.

Notícia relacionada: "Open Arms atura temporalment els rescats al Mediterrani central i operarà al sud d'Espanya"

 

La solució arriba després que dilluns Brussel·les alertés que calia "més solidaritat" dels estats per acollir immigrants i refugiats rescatats al mar i advertís de la necessitat "urgent" d'una solució "sostenible i previsible" als rescats al Mediterrani.

El comissionat europeu per les migracions, interior i ciutadania, Dimitris Avramapoulos, ha celebrat  haver arribat a una solució. 

 

"Els nostres esforços per desembarcar els immigrants en vaixells a Malta han portat resultats.Tots els que estan a bord estan desembarcats ara mateix. Agraïm a Malta per permetre aquest desembarcament i els països de la UE que van mostrar solidaritat activa en acceptar-los."

Les ONG també han celebrat el fet a les xarxes, no sense ironia per les paraules d'Avramopoulos.

 

 

Avramopoulos:"Per fer possible el desembarcament, no va ser fàcil, però va treballar, [...] vam treballar de dia i de nit".

Sea Watch: "Quina feinada distribuir 32 persones! Demanem disculpes per les molèsties que nosaltres o els nostres clients puguin haver causat als ministres de la UE."

Així ho celebraven els refugiats del Sea Watch 3 que per fi han tocat terra.

 

 

Catalunya ofereix el seus ports

L'autorització de Malta arriba després que la Generalitat havia ofert també els ports catalans per rebre les 49 persones rescatades Precisament aquest dilluns, l'ONG alemanya Sea Watch alertava del mal estat de salut física i psicològica d'algunes de les persones que porta.

 

El Sea Watch3 ha estat dues setmanes bloquejat al Mediterrani (Reuters)

 

L'agost passat, el president Quim Torra ja va oferir els ports de Palamós, Vilanova i la Geltrú i Sant Carles de la Ràpita, tots competència de la Generalitat, perquè el vaixell Aquarius pogués desembarcar les 141 persones que havia rescatat. Finalment, però, el vaixell va atracar al port de València, després que el govern espanyol el va autoritzar a entrar-hi. Ara la Generalitat estava a l'espera de rebre una resposta del govern espanyol.  

ARXIVAT A:
MigracionsDrets humans
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut