Barcelona

Malson al carrer Tuset: els veïns denuncien nits de soroll, brutícia i inseguretat

La situació en aquesta zona tradicional de l'oci nocturn de Barcelona s'ha complicat d'ençà de la reobertura després de la pandèmia

Oriol Llach EstrellaActualitzat

Dimecres a partir de la mitjanit comença el malson i s'allarga fins diumenge a la matinada. Els veïns que viuen al carrer Tuset de Barcelona i a les zones del voltant denuncien que només poden dormir els dilluns i els dimarts. El motiu? El mateix carrer s'ha convertit en escenari de festa durant les nits.

Fa dècades que Tuset és una de les zones més importants de l'oci nocturn barceloní. Ara bé, d'ençà de la reobertura després de la pandèmia, fa menys d'un any, els veïns denuncien que la brutícia, el soroll i la inseguretat són una constant en el seu carrer.

Una multitud de persones, concentrada al carrer de Tuset (CCMA)

En els poc més de 300 metres que fa, al carrer Tuset hi ha 24 locals que obren fins tard o bé que no tanquen: discoteques, bars de copes, terrasses i establiments de menjar 24 hores. 

Cansats de no poder descansar, els veïns s'han organitzat. Mercè Espinosa, de la Plataforma Recuperem Tuset i Entorn, ens explica que volen fer un front comú per tenir més força de cara a trobar una solució. 

"Volem dormir i tenir una bona relació amb els locals. No criminalitzem ningú", explica aquesta veïna, que espera que els professionals de l'oci nocturn entenguin la situació: "Que hi hagi gent al carrer no els beneficia ni a ells ni a nosaltres", assegura.
 

Les possibles causes

Les persones que han viscut al carrer Tuset tota la vida recorden que no fa gaire la convivència amb la nit barcelonina era més senzilla.

Per començar no hi havia una concentració tan elevada de locals de festa. A més, segons els veïns, la recent obertura de dos establiments on es ven menjar les 24 hores ha provocat que la gent no marxi a casa quan surt de la discoteca o del bar de copes sinó que es queda al carrer fent el ressopó o directament esmorzant. La Mercè hi posa l'accent en aquesta qüestió:

"Obren com una farmàcia de guàrdia, com si fos una urgència menjar-se una pizza a les 6 del matí, provoquen un efecte crida i la gent ve a Tuset a rematar la festa. No tenen espai a l' interior per estar-s'hi i la gent menja i beu al carrer."

Per últim, la proliferació dels botellots a conseqüència del tancament de l'oci nocturn durant la pandèmia ha estat la gota que ha fet vessar el got. Una tempesta perfecta que està provocant un autèntic malson entre els veïns de Tuset.
 

Sensació d'inseguretat

No és només una qüestió de l'insomni derivat del soroll que provoquen centenars de persones de festa al carrer, sinó que s'hi afegeix la brutícia i també la sensació d'inseguretat.

Cristina Minguell, veïna del carrer Tuset, explica que s'ho pensa dues vegades abans de quedar amb alguns amics per sopar un dissabte qualsevol perquè torna "amb molta angúnia i amb por":

"T'assegures que tanques bé la porta, que no hi entri ningú perquè tens la gent enganxada a la porteria o asseguda allà. Hi ha vegades que els has d'apartar per poder entrar." 

Persones assegudes en porteries del carrer Tuset de matinada (CCMA)

Els sonòmetres, primer pas per a la solució?

A mitjan desembre de l'any passat, l'Ajuntament de Barcelona va anunciar que instal·laria sonòmetres al carrer Tuset per mesurar el soroll que hi ha durant les nits. La previsió és que aquests aparells estiguin operatius durant el primer trimestre d'aquest 2023.

Durant diverses setmanes mesuraran l'impacte acústic que viu aquesta zona durant la nit.

El resultat d'aquests sonòmetres serà decisiu per considerar el carrer de Tuset com a zona acústicament tensionada en horari nocturn (ZATHN), el pas necessari per emprendre mesures complementàries cap a la conciliació de l'oci nocturn amb el descans dels veïns. 

Aquestes mesures podrien traduir-se en un nou pla d'usos amb una regulació específica, com el que va anunciar l'Ajuntament de Barcelona per a l'Eixample, el districte de Barcelona amb més bars i restaurants i on hi ha el cas particular del carrer Enric Granados, on es concentren 115 terrasses i hi ha 114 edificis destinats a l'habitatge.

Ara bé, aquest pla d'usos està penjant d'un fil a l'espera si s'aprova o no en el ple previst per a finals d'aquest mes de gener, després que el grup socialista retirés el seu suport tot i haver-ho anunciat en roda de premsa prèviament.

 

ARXIVAT A:
Oci nocturn
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut