Los Angeles

Malestar en la comunitat negra dels EUA per uns Oscars totalment blancs

Per segon any consecutiu, no hi ha cap persona negra entre els 20 nominats a les quatre categories d'actor i actriu

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns, el director Spike Lee va anunciar al seu compte de la xarxa social Instagram que no anirà a la cerimònia dels Oscars, en protesta per l'absència de persones negres entre els nominats. El novembre es va anunciar que Lee rebria aquest any un Oscar honorífic per la seva carrera, i l'havia de rebre durant la cerimònia d'entrega dels Oscars, que es farà a Los Angeles el 28 de febrer. Ha explicat el motiu del seu boicot de forma contundent i dolguda:

"Com és possible que per segon any consecutiu els 20 nominats entre categories d'actors siguin blancs? I no parlem d'altres categories. Quaranta actors blancs en dos anys. Nosaltres no sabem actuar?"

 

L'anunci de Spike Lee ha fet aflorar el malestar de la comunitat negra nord-americana, latent des que es van conèixer les nominacions, dijous de la setmana passada. De moment també l'actriu Jada Pinkett Smith ha anunciat que tampoc no anirà a la cerimònia. Ho ha fet penjant un vídeo a Facebook en el que proposa crear una acadèmia del cinema alternativa:

"Potser és el moment de fer servir els nostres recursos i tornar-los a les nostres comunitats, a més de fer programes per a nosaltres que ens reconeguin en maneres que vegem adequades, que són igual de bones que el corrent dominant."

Els actors que podrien haver aspirat a una estatueta aquest any són uns quants. Per exemple, el marit de Pinkett Smith, Will Smith, o el britànic Idris Elba han estrenat pel·lícules que s'han valorat força, però que no han merescut cap nominació. Tampoc entre els 5 directors nominats hi ha cap negre.

Una cerimònia blanca dirigida per negres

Paradoxalment, els principals responsables de la cerimònia d'aquest any són negres: el productor de la gala, Reginald Hudlin, i també el presentador, Chris Rock, actor i humorista forjat al programa "Saturday Night Live", i que acostuma a utilitzar els problemes racials en les seves bromes. Serà la segona vegada que els presenti; la primera va ser el 2005.

 

I la mateixa presidenta de l'Acadèmia d'Arts i Ciències Cinematogràfiques nord-americana, organitzadora dels premis, Cheryl Boone Isaacs, també és afroamericana. Precisament va assumir el càrrec el 2013 amb la intenció de treballar per augmentar la diversitat en l'acadèmia. Ara ha demanat disculpes, i s'ha mostrat frustrada:

"El canvi no succeeix tan ràpid com ens agradaria. Hem de fer més i millor, i més ràpid."

El perfil dels 6.000 membres de l'acadèmia pot dificultar la valoració dels actors negres, ja que el 94% són blancs i majoritàriament homes. Només hi ha un 2% de negres i un 2% d'hispans. Els membres hi entren per haver guanyat un Oscar o per recomanació de dos acadèmics, de manera que és difícil que aquest percentatge canviï en el futur immediat.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut