Malawi, primer país on comença una prova pilot de vacunació contra la malària
La malària mata cada any 250.000 nens a l'Àfrica

Malawi, primer país on comença una prova pilot de vacunació contra la malària

Ghana i Kènia són els següents països on s'administrarà l'única vacuna que mostra eficàcia contra el contagi en nens

Xavier DuranActualitzat

Malawi és el primer dels tres països africans on la vacuna de la malària s'administrarà a tots els nens que tenen fins a 2 anys. La campanya ha començat aquest dimarts i en les properes setmanes també ho faran Ghana i Kènia.

Es tracta d'un programa pilot promogut per l'OMS (Organització Mundial de la Salut) juntament amb els governs d'aquests països, diverses institucions i GSK, el fabricant de la vacuna RTS, S, l'única que ha demostrat efectivitat a l'hora de reduir el contagi de malària en nens. GSK ha cedit deu milions de dosis per a la prova.

La malària és una de les malalties més mortíferes del món. Cada dos minuts causa la mort d'un nen, la majoria a l'Àfrica. En total, més de 250.000 nens africans moren de malària al cap de l'any. A tot el món, la malaltia provoca la mort d'unes 435.000 persones cada any.

En els darrers anys hi ha hagut progressos en la prevenció, però els avenços s'han estancat, com explica Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS:

"Hem vist grans progressos amb mosquiteres i altres mesures de control en els darrers 15 anys, però el progrés s'ha aturat i fins i tot ha revertit en algunes àrees. Necessitem noves solucions per tornar a encarrilar la malària i aquesta vacuna ens dona una eina prometedora per aconseguir-ho."


Reducció del 39% de casos

La vacuna RTS, S la van crear el 1987 investigadors dels laboratoris GSK. Està dissenyada per evitar que el paràsit causant de la malària infecti el fetge, on pot madurar i multiplicar-se, abans de tornar a la sang per infectar glòbuls vermells i provocar els símptomes de la malaltia.

Ha estat provada en diversos assajos clínics. L'últim, de fase 3, es va fer amb més de 15.000 nens i joves a set països africans: Burkina Faso, Gabon, Ghana, Kènia, Malawi, Moçambic i Tanzània. Va demostrar que podia prevenir un 39% dels casos de malària i un 29% de casos de malària greu durant un període de quatre anys. Estudis posteriors han intentat establir els efectes de protecció a llarg termini i la necessitat de noves dosis després dels quatre inicials.

 

La malària mata cada any 250.000 nens a l'Àfrica

 

Eines imperfectes

No es tracta, doncs, d'una protecció total, però és la més alta que s'ha aconseguit, com remarca Pedro Alonso, director del Programa Mundial de Malària de l'OMS i fundador de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal):

"En la lluita contra la malària fem servir eines imperfectes. Només quan els combinem podem aconseguir un gran impacte. Aquesta vacuna afegeix una eina al nostre kit d'actuació."

Per això, la vacuna és un element que s'afegeix a les altres mesures recomanades per l'OMS, com l'ús d'insecticides a l'interior de les cases i per impregnar les mosquiteres.

Quatre dosis per a un total de 360.000 nens

El programa pilot està dissenyat per generar dades i experiència per estendre posteriorment l'ús de la vacuna. Per això es registrarà la reducció de la mortalitat infantil, si s'administra correctament i en els períodes establerts, i la seva seguretat en el context d'un ús rutinari.

Dins d'aquesta prova pilot, la vacuna s'administrarà a uns 360.000 nens. Es dona en quatre dosis: tres entre els 5 i els 9 mesos, i la quarta, al voltant dels 2 anys.

Els tres països van ser seleccionats entre un conjunt de deu pel bon funcionament dels programes de prevenció i tractament de la malària i per tenir àrees amb un risc moderat i alt de transmissió de la malaltia.

ARXIVAT A:
Salut
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut