Mahathir Mohamad celebrant la victòria (Reuters)
Mahathir Mohamad celebrant la victòria (Reuters)

Malàisia tindrà el primer ministre més vell del món, amb 92 anys

Mahathir Mohamad, que va governar durant dues dècades, torna al poder després de 15 anys

Actualitzat

Mahathir Mohamad, amb 92 anys, tornarà a ser primer ministre de Malàisia després de derrotar la coalició que ha governat al país durant 60 anys. Mahathir ​esdevé, així, el primer ministre més vell del món.

Mahathir ja havia sigut primer ministre durant 22 anys, des del 1981 fins al 2003. Durant el seu mandat, el país va esdevenir un "tigre asiàtic", amb un desenvolupament econòmic remarcable.

Ha passat a l'oposició i s'ha presentat a les eleccions

Mahathir formava part de la coalició que governava el país des de la independència, Barisan Nasional, però va decidir deixar el poder pels casos de corrupció que hi va veure i va retirar-se voluntàriament de la política. Més endavant va decidir unir-se al Pakatan Harapan, el principal partit de l'oposició.

 

 

Llavors, Mahathir va convertir-se en líder del seu nou partit, i posteriorment, en el representant de la coalició en les eleccions que es van fer el 9 de maig passat.

 

Perdó reial per al seu segon, condemnat per corrupció

Si guanyava, es va comprometre a treure de la presó Anwar Ibrahimi, que havia estat el seu viceprimer ministre, i cedir-li el poder al cap de dos anys. Mahathir va ordenar fer-lo empresonar per corrupció i sodomia el 1998 després que Anwar li demanés fer reformes econòmiques i polítiques de manera urgent.

 

 

Ara, Mahathir Mohamad ha aconseguit el perdó reial que traurà Ibrahim de darrere les reixes; la seva coalició política ha guanyat 121 seients, suficient per formar majoria simple i prendre el control del Congrés.

Anar al contingut