Kuala Lumpur

Malàisia tornarà 3.000 tones de residus plàstics als països desenvolupats

El país asiàtic ha aturat la importació de residus plàstics i ha començat a enviar-los als països d'origen, també a Espanya

Actualitzat

Al món es generen anualment 335 milions de tones de residus plàstics i molts es desplacen per mar des dels països desenvolupats fins al sud-est asiàtic. Després que la Xina i altres països asiàtics hagin prohibit la importació de brossa plàstica, Malàisia s'ha convertit en el primer país receptor mundial d'aquest tipus d'escombraries. Ara, el govern ha anunciat que també es nega a seguir rebent-los.

Les empreses asiàtiques "compren" els residus il·legalment a països on la legislació obliga a reciclar i sovint no tenen capacitat per fer-ho, perquè la brossa arriba mal seleccionada o barrejada amb materials tòxics o no reciclables. Davant el col·lapse, els plàstics acaben amuntegats.

 

Residus plàstics amuntegats en una fàbrica de reciclatge il·legal a Malàisia. Reuters

 

La ministra de Medi Ambient, Yeo Bee Yin, considera que la decisió és justa per als ciutadans de Malàisia:
 

"Els malais, com en qualsevol altre país en desenvolupament, tenen el dret a l'aire net, a l'aigua neta, a recursos sostenibles i a un medi ambient net on viure, tant com els ciutadans dels països desenvolupats"

 

La ministra ha criticat que els ciutadans dels països occidentals no són conscients de la quantitat de brossa que generen i no es recicla mai, sinó que s'envia a altres països.

 

"Exigim a les nacions desenvolupades que revisin la gestió de la seva brossa plàstica i deixin d'enviar-la a països en desenvolupament. Si ens l'envieu a Malàisia us la tornarem sense pietat"

 

Les autoritats han fet l'anunci aquest dimarts després d'una inspecció del port de Klang, als afores de la capital, Kuala Lumpur.

 

Naus de reciclatge inspeccionades per les autoritats de Malàisia a Kuala Langat 


Amb la negativa xinesa de fa un any s'han desviat a Malàisia més de 7 milions de tones de residus i les fàbriques de reciclatge s'han multiplicat, moltes sense control. Davant les queixes de les comunitats locals, que pateixen els efectes mediambientals, el govern malai ha hagut d'actuar. Tan Chenhin, de l'Associació de Protecció del Medi Ambient de Kuala Langat, descriu els perjudicis dels residus plàstics:

 

"Amb la pudor penetrant de cremat dins del nas, ens és molt difícil dormir a la nit. La gent està cada vegada més preocupada per com aquestes empreses amenacen la nostra salut"


Els plàstics que no poden reciclar-se es cremen i alliberen agents tòxics a l'atmosfera o bé es llencen als abocadors locals on contaminen la terra i els aqüífers.

 

L'activista malai Tan Chenhin, impotent


Malàisia també torna residus a Espanya

El govern malai ha anunciat que tornarà 60 contenidors que van arribar a Malàisia de forma il·legal amb 3.000 tones de residus plàstics. Ja s'han pogut identificar fins a 14 països d'origen, inclosos els Estats Units, Regne Unit, Austràlia, Canadà i Espanya, on ja s'han rebut de tornada 5 contenidors.

A banda de Malàisia, els residus que la Xina ja no accepta s'han reconduït a les Filipines o a Indonèsia. Però els governs comencen a reaccionar. La setmana passada, el president de les Filipines, Rodrigo Duterte, va anunciar que contractarà una empresa privada per retornar al Canadà 69 contenidors amb residus que van arribar al país entre 2013 i 2014 en una transacció comercial sense autorització. Si el Canadà no els accepta, el govern filipí ha amenaçat que llençarà la brossa al mar, en aigües canadenques.

 

Contenidors amb residus travessen el planeta per mar

 

El Conveni de Basilea es queda curt

Aquest mes de maig, 187 països han acordat modificar la Convenció de Basilea sobre comerç mundial amb residus plàstics per millorar-ne la regulació. S'intenta que a partir del 2021 ja no es puguin exportar alguns tipus de plàstics. Els Estats Units, el major exportador mundial d'aquest tipus de residus, no han ratificat mai el tractat internacional, en vigor des del 1989.

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut