Kuala Lumpur

Malàisia i l'Iran donen per tancada la polèmica per les paraules del Papa sobre l'islam

Tot i que continuen les protestes a diversos països islàmics a causa de les paraules pronunciades per Benet XVI sobre l'islam, l'ofensiva diplomàtica dels nuncis vaticans i les afirmacions del mateix Papa lamentant les conseqüències del seu discurs comencen a donar els seus fruits. A més de les paraules conciliadores del president iranià, el govern de Malàisia, que presideix l'Organització de la Conferència Islàmica, ha canviat d'actitud i ara considera "acceptable" l'aclariment de Benet XVI. El primer ministre, Abdullah Badawi, ha expressat la seva confiança que no es dirà res més "que pugui ofendre la comunitat musulmana".

Actualitzat

El president iranià, Mahmud Ahmadinejad, ha reconegut que el Papa ha "modificat" les seves paraules i ha mostrat el seu respecte cap al pontífex i "tothom que vulgui la pau". També la Comissió Europea ha volgut aturar l'escalada de tensió i ha qualificat d'"inacceptables" algunes reaccions "desproporcionades que rebutgen la llibertat d'expressió" davant les declaracions de Benet XVI. El portaveu de la comissió, Johannes Laitenberger, ha dit que "la llibertat d'expressió és una pedra angular dels valors de la UE, com ho és el respecte a totes les religions, cristianisme, islam, judaisme o laicisme".

Els consells musulmans de la Gran Bretanya, França i l'Índia ja van considerar les mostres de desolació del Papa suficients, i han dit que confien que els ànims es tranquil·litzin. 

Contrasta amb aquestes posicions el comunicat que la branca iraquiana d'Al-Qaeda va penjar a internet, on promet continuar la guerra santa fins a la derrota d'Occident, en resposta a les paraules del Papa sobre l'islam. Al-Qaeda afirma en el comunicat que els musulmans conqueriran Roma i trencaran la creu perquè el papa Benet XVI és un aliat de Bush. Un altre grup islamista vinculat a Al-Qaeda, Ansar al-Sunna, qualifica el pontífex de sequaç de Satanàs al Vaticà, i amenaça de cometre atemptats contra Occident i especialment contra Itàlia.

Defensa des de l'Església

A Catalunya, l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, ha lamentat que "grups radicals violents" hagin "malinterpretat" la cita sobre Mahoma pronunciada per Ratzinger a Ratisbona i ha transmès al secretari d'Estat de la Santa Seu, el cardenal Bertone, una carta on li comunica la seva "proximitat en aquests moments que sens dubte són de profunda tristesa".

Per últim, els bisbes turcs han confirmat que "de moment res fa pensar" que es cancel·li el viatge previst del Papa a Turquia a finals de novembre.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut