Mala maror a la Fiscalia per les acusacions de "contaminació ideològica" al Suprem
El tinent fiscal del Tribunal Suprem Luis Navajas i la Fiscal General de l'Estat Dolores Delgado, en una imatge d'arxiu

Mala maror a la Fiscalia per les acusacions de "contaminació ideològica" al Suprem

L'organisme obre una investigació interna, mentre dues associacions de fiscals critiquen Luis Navajas, i govern i oposició s'acusen mútuament de voler controlar-lo

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El terratrèmol causat per les acusacions del fiscal Luis Navajas a companys seus al Tribunal Suprem sacseja la judicatura espanyola i, de rebot, el món polític.

De moment, la Fiscalia ha obert una investigació interna per aclarir si les pressions denunciades pel número dos de la institució poden tenir conseqüències disciplinàries.

La denúncia de Navajas

En una entrevista radiofònica aquest dilluns, Luis Navajas va dir que havia rebut pressions de Consuelo Madrigal i d'un altre fiscal del Suprem.

No en va dir el nom, però s'ha deduït que seria Fidel Cadena. Tots dos fiscals van significar-se al judici del procés reclamant que es condemnés per rebel·lió els líders independentistes.

Els fiscals Fidel Cadena i Consuelo Madrigal en un moment de la sessió d'aquest dilluns al Suprem
Els fiscals Consuelo Madrigal i Fidel Cadena, durant el judici del procés al Tribunal Suprem

Navajas va dir que tots dos l'havien pressionat perquè donés el vistiplau a les desenes de querelles posades contra el govern Sánchez per la gestió de la crisi del coronavirus.

En l'entrevista, Navajas va arribar a dir que aquests dos fiscals estan "contaminats ideològicament", en referència a la seva proximitat a partits de dreta com el PP.

"Fora de lloc"

Aquestes declaracions han estat criticades per dues associacions de fiscals: l'Associació de Fiscals les ha considerades "fora de lloc".

Per la seva banda, l'Associació Professional i Independent de Fiscals, APIF, ha dit en un comunicat que "no contribueixen a transmetre una imatge d'unitat d'actuació":

"La crítica entre companys no ajuda de cap manera a potenciar l'exercici de les nostres funcions amb la deguda autonomia i imparcialitat."

El perfil de Twitter d'aquesta associació ha condensat el conflicte en una frase ben simple:

"Ens barallem més entre nosaltres que amb els dolents."


 

"Gairebé al dictat de la dreta"

En l'àmbit polític, aquest dimarts el líder de Podem i vicepresident segon del govern de Pedro Sánchez, Pablo Iglesias, s'ha declarat "alarmat" pel que va dir Navajas:

"Va parlar obertament de pressions polítiques, va parlar obertament amb noms i cognoms de dos fiscals que va venir a dir que operaven gairebé al dictat de la dreta. Això és molt greu tot i que cal ser prudents."

Entrevistat per TVE, Iglesias ha insistit a reclamar al PP que deixi de bloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial, el CGPJ.

Per la seva banda, la senadora del PP Cristina Ayala ha aprofitat la compareixença al senat del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, per acusar-lo de posar la Fiscalia al seu servei.

Campo s'hi ha tornat acusant-la de llançar dubtes sobre la imparcialitat de jutges i fiscals, i també li ha reclamat que el seu partit desbloquegi la renovació del CGPJ.

També Vox s'ha sumat a les crítiques a Navajas a través del portaveu al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, que l'ha acusat de ser "víctima d'allò que denuncia, un enorme pes ideològic."

Va desestimar les querelles

Les declaracions de Navajas s'ha produït després de les crítiques rebudes per haver demanat al Suprem que desestimi les querelles contra el govern Sánchez pel coronavirus.

Ho va fer fa una setmana en un informe de 300 pàgines en què argumentava que en les querelles no hi havia cap prova que les avalés "raonablement".

Les querelles les van posar sindicats de metges i infermeres, i també partits polítics i entitats com Vox i HazteOir, a més d'associacions de guàrdies civils i policies locals entre d'altres.

El fiscal Luis Navajas, en una imatge d'arxiu


A punt de jubilar

Navajas es jubilarà el desembre del càrrec de tinent fiscal al Tribunal Suprem, al qual va accedir el 2014 després d'11 anys com a fiscal de sala al mateix tribunal.

El tinent fiscal del Suprem és de facto el número 2 de la Fiscalia, i en aquests 6 anys ha assumit interinament en 4 vegades el càrrec de Fiscal General de l'Estat, però sempre per pocs dies o setmanes.

 

 

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem
Anar al contingut