Barcelona

Maite Carranza i Rodrigo Muñoz guanyen el XVIII Premi Edebé de Literatura Infantil i Juvenil

El madrileny Rodrigo Muñoz i la barcelonina Maite Carranza són els guanyadors de la XVIII edició del Premi Edebé de Literatura Infantil i Juvenil. Carranza s'ha endut el guardó en la categoria de novel·la juvenil amb "Paraules emmetzinades", un relat en què la denúncia dels abusos i maltractaments es combina amb els elements trepidants d'una narració d'intriga. Muñoz s'ha imposat en la categoria de novel·la infantil amb "Mi hermano el genio", la història d'una nena apassionada pel futbol i no tant per la música, que és l'obsessió del seus pares i un talent del seu germà. El premi de juvenil està dotat amb 30.000 euros i el d'infantil, amb 25.000.

Actualitzat
Maite Carranza (Barcelona, 1958) relata a "Paraules emmetzinades" un dia trepidant protagonitzat per tres persones pròximes a Bàrbara Molina, una noia desapareguda de forma misteriosa i amb violència quan tenia 15 anys.

Segons els responsables del premi, és una història "de mentides, secrets i enganys" que "posa el dit a la nafra sobre mites inqüestionables" que esdevé una "denúncia valenta dels abusos sexuals infantils i les conseqüències devastadores que té". Carranza és escriptora, guionista i docent, ha treballat, entre d'altres, a TVC i és autora de la trilogia "La guerra de les bruixes".

A "Mi hermano el genio", de Rodrigo Muñoz (Madrid, 1967), la protagonista es diu Lola, té 10 anys i li encanta jugar a futbol, però els seus pares s'entesten a fer-la anar a classes de violí. El seu germà, Gracián, és un virtuós del piano, tant, que ella paga les conseqüències de l'admiració que tothom expressa per ell. "Lluny de deixar-se esclafar, la Lola lluita amb determinació per aconseguir el que vol", esmenta la nota d'Edebé sobre la novel·la. 

Muñoz és filòsof i es dedica principalment a la literatura, encara que també ha fet de guionista de cinema. Ha publicat diverses novel·les, entre les quals "Psiquiatres, psicòlegs i altres malalts".

En aquesta divuitena edició, 260 originals han optat al Premi Edebé, dels quals 57 eren en català. Les obres guanyadors es publicaran en les quatre llengües oficials a l'Estat: català, castellà, basc i gallec i, gràcies a l'ONCE, també en braille. Edebé ha informat que les novel·les sortiran a la venda al març.
Anar al contingut