Jerusalem

Mahmud Abbas rep com a "herois de la llibertat" els 255 presos palestins alliberats per Israel

El president palestí, Mahmud Abbas, ha rebut com a herois al seu quarter general de Ramallah els 255 presoners palestins alliberats aquesta matinada pel govern d'Israel. Les escenes emotives amb els familiars, lloances a Déu i banderes palestines s'han pogut veure tant a l'entrada a Cisjordània com a la Muqata. Abbas -aclamat pels milers d'assistents- ha dit que es tracta d'un primer contingent, i que treballarà pel retorn dels 11.000 compatriotes presos a Israel. Els alliberats, entre els quals hi ha sis dones i onze menors, han renunciat explícitament a la violència i formen part d'un pacte entre Abbas i el primer ministre israelià, Ehud Olmert, per consolidar Al-Fatah en detriment de Hamas.

Actualitzat

Israel ha alliberat aquesta matinada passada els 255 presos palestins que va prometre al president palestí, Mahmud Abbas, en un senyal d'acostament a l'Autoritat Palestina i alhora d'aïllament dels islamistes de Hamas. De moment, Abbas ja s'ha felicitat pel retorn dels que ha qualificat d'"herois de la llibertat".

Els 255 presos palestins han sortit en cinc autobusos del recinte de la presó de Ketziot, al sud d'Israel. L'alliberament s'ha fet en dos torns, ja que mentre que 200 presos han sortit al matí del centre, la cinquantena restants han esperat un company que s'ha negat a firmar un document, cosa que ha endarrerit el procés. El problema l'ha ocasionat el paper en el qual els presos es comprometen a no participar en activitats terroristes contra Israel, una condició que imposa Israel però que, segons experiències anteriors, només compleixen una petita part, al voltant d'un 20% dels firmants.

L'alliberament dels 255 presos era una promesa que el primer ministre israelià, Ehud Olmert, va fer a la cimera de Sharm al-Sheikh del mes de juny per enfortir el president palestí, Mahmud Abbas, davant dels islamistes de Hamas.

Anar al contingut