270 persones han participat a l'estudi sobre l'expressió facial i prediccions
270 persones han participat a l'estudi sobre l'expressió facial i prediccions

"M'agrades més si poses la cara que esperava"

Un estudi de la UAB confirma el funcionament predictiu del cervell i apunta a la seva utilitat per diagnosticar i tractar malalties psicològiques

Laura GalanActualitzat

Les persones apliquem la nostra experiència per fer prediccions. Esperem que les coses passin com les hem imaginat, encara que no en siguem conscients. Les prediccions han estat estudiades sobretot per la neurociència però no tant a nivell de comportament.

Ara, un estudi de la UAB i de la Northeastern University de Boston fa un pas més i constata que jutgem les persones com a més agradables i confiem més en elles quan les seves expressions emocionals confirmen les nostres expectatives.

S'han fet sis experiments amb 270 participants i s'han analitzat les seves expectatives sobre cares amb expressions d'alegria, de tristesa i de por.

Lorena Chanes, professora Serra Húnter del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la UAB, ha explicat al 324cat com esperem que les reaccions siguin d'una determinada manera.

"Se sabia que les expressions somrients s'avaluen més positivament que les altres, però amb aquest estudi hem vist que no pot ser així quan s'espera una expressió diferent."

Per exemple, explica Chanes, no ens agrada que l'altra persona rigui quan esperem que posi cara de tristesa.

"Cada dia fem prediccions emocionals de manera no necessàriament conscients que influencien la nostra percepció social. Hem trobat que estem més condicionats pel nostre model intern del que esperàvem."

La investigadora treballa ara en el disseny d'experiments amb població clínica per veure com les persones amb transtorns mentals perceben i avaluen els altres. Per exemple, si esperen expressions més estereotípiques de les diferents emocions.

"Hi ha teories que suggereixen que les persones amb depressió fan servir molt el seu model predictiu intern per avaluar els altres."

L'estudi sobre l'expressió facial i les prediccions obriria una porta en el cas d'aquests trastorns mentals per afinar més el diagnòstic i per aplicar teràpies més adients.

Es tractaria de fer prendre consciència a les persones afectades que la realitat pot no tenir res a veure a com elles la interpreten.

L'estudi de Lorena Chanes i el seu equip s'ha publicat al Journal of Personality and Social Psychology.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut