Màfies venen les claus de pisos buits perquè les famílies els puguin ocupar
Màfies venen les claus de pisos buits perquè les famílies els puguin ocupar
Palafrugell

Màfies de l'ocupació: 400 euros per les claus d'un pis amb aigua i llum punxades

Augmenten les ocupacions de pisos buits de bancs comprant les claus a màfies que canvien els panys

RedaccióActualitzat

Augmenten les ocupacions de pisos buits de bancs comprant les claus a màfies que canvien els panys. Famílies molt castigades per la crisi veuen com la nova bombolla immobiliària els deixa encara més al marge i algunes han optat per pagar diners a màfies a canvi de claus de pisos que són propietat de bancs.

La falta de lloguer social ha multiplicat aquests casos i també l'aparició de gent que se n'aprofita. Per unes claus s'han arribat a pagar 400 euros. Unes claus que els donen accés a ocupar un pis, sense esbotzar cap porta, i amb l'aigua i la llum ja punxades. Un negoci cada cop més estès en municipis com Palafrugell, on hi ha blocs sencers que s'han ocupat amb aquest mètode. L'últim, un immoble de 46 pisos propietat d'un banc, on des del desembre hi han entrat a viure quatre famílies.

L'entitat bancària ha contractat un servei de vigilància de 24 hores per evitar més ocupacions. Uns agents de seguretat només permeten l'accés als membres de les famílies que ja han ocupat alguna vivenda. Una altra de les mesures ha estat una porta blindada al quadre elèctric per dificultar més connexions il·legals.

Des dels serveis socials de Palafrugell admeten que estan desbordats i que no donen a l'abast per assumir totes les peticions d'ocupes que els demanen que facin de mediadors amb els bancs per aconseguir lloguers socials.

Ocupes conviuen amb els propietaris de pisos en un mateix bloc

A Mollerussa, també hi ha pisos ocupats amb el mateix mètode, propietat d'entitats bancàries. Unes ocupacions que també poden conviure amb veïns que fa temps que s'hi van comprar una vivenda. Els propietaris dels pisos d'un d'aquests edificis ocupats denuncien que els ocupes utilitzen l'aigua i la llum de la mateixa comunitat de veïns i demanen a l'entitat bancària que els faci fora. L'ajuntament de Mollerussa, que fa de mediador, atendrà els casos d'emergència social.

Mentrestant, els ocupes han penjat pancartes a l'edifici per denunciar que l'únic que volen és un habitatge per viure-hi.

Els nous inquilins reclamen un acord per pagar el lloguer social.

Anar al contingut