El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, fa el senyal de la victòria després de votar (Reuters)
Veneçuela

Maduro vol renovar el càrrec amb unes presidencials boicotejades per l'oposició

RedaccióActualitzat

Veneçuela viu avui una jornada d'eleccions presidencials marcada per la crida al boicot feta per l'oposició tradicional al chavisme.

L'actual president, Nicolás Maduro, de 55 anys, aspira a renovar el càrrec per un altre mandat de sis anys. Els ciutadans poden elegir entre ell i tres candidats més, però a dos dels rivals més populars de Maduro no se'ls ha permès presentar-s'hi.

 

Aquestes presidencials també són vistes com un frau per diversos països llatinoamericans, els Estats Units i la Unió Europea, que podrien imposar noves sancions si Maduro guanya, que sembla el més probable. 

El nou responsable d'Exteriors dels Estats Units, Mike Pompeo, ha assegurat en un missatge a Twitter que aquestes eleccions són un frau i que cal que els veneçolans governin el seu país.

 

De la comunitat internacional, Maduro només pot esperar el suport de Rússia i la Xina, que continuen sent aliats del règim xavista i li donen suport financer.

L'únic candidat que pot fer ombra a Maduro és Henri Falcón, de 56 anys, un exgovernador chavista passat a l'oposició fa temps. Podria recollir tant el descontentament dels contraris al règim, que retreuen a l'oposició que estigui dividida, com dels chavistes decebuts amb la situació econòmica del país, en declivi constant, que ha arribat a un punt insostenible.

 

Falten productes de primera necessitat i l'atenció sanitària bàsica no està garantida. 

A més, la producció de petroli ha baixat, la pressió dels creditors augmenta i les multinacionals presents a Veneçuela redueixen les seves operacions.

 

El problema de Falcón és que la crida al boicot feta per l'antichavisme majoritari farà que, probablement, molta gent que potser el votaria no acudeixi a les urnes

Per això, Falcón ha fet campanya a Twitter, demanant als ciutadans que vagin a votar per fer història i salvar Veneçuela. 

 

Falcón, a més, s'enfronta a la divisió del vot causada per la candidatura del pastor evangèlic Javier Bertucci, conegut per repartir sopa durant la campanya. 

El quart candidat és l'enginyer Reinaldo Quijada

 

Maduro, per la seva banda, apel·la a l'enemic exterior sense detallar cap mesura concreta per començar a revertir la situació del país:

"Quan es coneguin els resultats, tots els respectarem i tots haurem de sortir a defensar-los. Si algú al món pretén interferir en els afers interns de Veneçuela li donarem la resposta apropiada d'acord amb el dret internacional, d'acord a la dignitat nacional."

L'actual president ha votat a primera hora i ha animat els ciutadans a matinar i acudir a les urnes en família.

 

Més tard, també ha demanat al chavisme -a les denominades Unitats Bolívar Chávez (UBCH)- que facilitin als ciutadants "tot el que calgui" perquè puguin sortir a votar "massivament".

Els defensors del boicot, en canvi, tenien previst fer diverses protestes

Arreu del país s'han desplegat uns 300.000 soldats

 

Fora de Veneçuela, ciutadans veneçolans residents en altres països han protestat contra aquesta jornada electoral cridant al boicot. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut