Maduro ha utilitzat Catalunya per atacar Rajoy (EFE)
Maduro ha utilitzat Catalunya per atacar Rajoy (EFE)
Caracas

Maduro: "Marianito, Marianito, treu el nas de Veneçuela"

El president veneçolà retreu a Mariano Rajoy que consideri legal la consulta de la dreta a Veneçuela i no el referèndum de Catalunya

RedaccióActualitzat

Nicolás Maduro ha tornat a carregar contra Mariano Rajoy, a qui ha demanat que no es fiqui en els assumptes de Veneçuela. I ha utilitzat Catalunya per criticar-lo. El president veneçolà diu que Rajoy no pot considerar legal el referèndum de rebuig a la reforma de la Constitució organitzat per l'oposició del país sud-americà i, en canvi, negar la legalitat del referèndum català de l'1 d'octubre.

"Per a Mariano Rajoy: Marianito, Marianito, sí que és legal una consulta paral·lela a l'Estat, a la Constitució, una consulta interna que he permès –com que hi ha llibertat d'expressió, aquí–, una consulta interna dels partits de la dreta, però no és legal el referèndum que vol el poble de Catalunya per decidir el seu estatus davant l'estat espanyol."

El dirigent ha demanat al president del govern espanyol que respecti la constitucionalitat de Veneçuela.

"Jo no puc opinar ni m'haig de ficar en els assumptes interns d'Espanya, ni de Catalunya, la valenta Catalunya, la rebel Catalunya. No, no m'hi haig de ficar. No m'hi fico. Però tu, Mariano Rajoy, treu el teu nas de Veneçuela, Mariano Rajoy."

Dijous, vaga general

Maduro també ha tornat a cridar l'oposició al diàleg polític per aconseguir un acord nacional de pau. Aquesta oferta de Maduro arriba després que l'oposició ha convocat una jornada de vaga general per a aquest dijous contra el govern.

L'endemà de la demostració de força que va fer amb un referèndum de rebuig a la reforma de la Constitució, l'oposició ha cridat a aquesta jornada d'aturada per incrementar la pressió contra el chavisme. Consideren que les urnes han llançat un missatge clar i volen aprofitar la força dels set milions i mig de participants en la consulta.

A més, volen formar un govern de transició. Diversos països de la regió, els Estats Units i la Unió Europea han demanat al govern veneçolà que retiri el seu projecte d'Assemblea Nacional Constituent. A més, Brussel·les no descarta sancionar Maduro si no rectifica.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut