Maduro proposa anticipar eleccions legislatives. Reuters
Caracas

Maduro proposa eleccions anticipades a l'Assemblea Nacional, en mans de l'oposició

El president de Veneçuela anuncia que avançarà les eleccions legislatives a l'òrgan que controla l'oposició de Juan Guaidó

RedaccióActualitzat

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, proposa avançar les eleccions a l'Assemblea Nacional, actualment sota control de l'oposició. Amb la mesura, Maduro intentaria una solució "pacífica i democràtica" a la greu crisi política i econòmica actual.  

Les eleccions de l'òrgan legislatiu estaven previstes pel desembre del 2020, quan expira l'actual mandat de l'Assemblea Nacional, liderada per Juan Guaidó, president interí de Veneçuela reconegut pels Estats Units i una cinquantena de països.
 

Seguidors de Maduro en la celebració de la seva victòria fa un any. Reuters

 

Maduro ha fet l'anunci des del Palau de Miraflores de Caracas durant la celebració del primer aniversari de la seva victòria a les eleccions presidencials de maig de 2018, qüestionades per la comunitat internacional i l'oposició:
 

"Ens mesurarem electoralment. Farem eleccions. Legitimarem l'única institució que no s'ha legitimat en els últims cinc anys. Farem a eleccions anticipades de l'Assemblea Nacional per veure qui té el poble, per veure qui té els vots, per veure qui guanya."

 

El líder chavista emplaça d'aquesta manera a l'oposició encarar-se a les urnes amb l'oficialisme veneçolà. L'Assemblea Nacional veneçolana es va renovar en les eleccions legislatives del 2015, que van donar la majoria parlamentària a l'oposició. Els resultats van ser reconeguts com a vàlids pel govern i l'oposició.

 

El líder chavista vol saber "qui té el poble". Reuters

 

"No soc un beneït"

A banda de l'anunci, Nicolás Maduro ha valorat com a positiva la primera jornada de diàleg amb l'oposició celebrada a Noruega i ha advertit:

 

"Soc un home que creu en la paraula com a vehicle per superar les diferències", ha apuntat. Ara, no creguin que soc un beneit, un innocent. Crec en la pau, crec en el diàleg, però estic preparant el poble per defensar la pàtria on sigui, quan sigui i com sigui."

 

Tot i que Maduro ha proposat les eleccions per a l'Assemblea Nacional, també ha defensat la legitimitat de l'Assemblea Nacional Constituent, controlada pel seu partit, i que ell considera "la garantia d'estabilitat del país".

 

Juan Guaidó, president reconegut pels EUA i 50 països. Reuters


La crisi política a Veneçuela es va agreujar a partir del gener, quan Maduro va decidir iniciar un segon mandat de sis anys sense reconèixer ni l'oposició ni bona part de la comunitat internacional, que consideren que les eleccions presidencials del 20 de maig de 2018 van ser un frau. Això va provocar que el president de torn de l'Assemblea Nacional, Juan Guaidó, s'autoproclamés president interí el 23 de gener amb l'objectiu de cessar la "usurpació", crear un govern de transició i celebrar eleccions lliures.

 

ARXIVAT A:
Veneçuela
Anar al contingut