Madrid rebutja l'ordre de restriccions que li imposa Sanitat: "Jurídicament no és vàlida"

El conseller de Sanitat acusa el govern espanyol de "tenir pressa per intervenir Madrid"

Irene Vaqué ReigActualitzat

Embolica que fa fort amb les restriccions a la Comunitat de Madrid. El govern madrileny considera que les mesures aprovades al Consell Interterritorial de Salut aquest dimecres a la tarda es recullen en una proposta que "jurídicament no és vàlida". El conseller de Salut, Enrique Ruiz Escudero, s'ha remès al reglament. Manté que l'esborrany no es pot aplicar perquè no ha tingut consens:

"Aquesta mesura que avui ha anunciat el ministre que diu que es publicarà al BOE i serà d'obligat compliment, no ha sigut aprovada per consens. Com diu l'article 14.1 del reglament del Consell Interterritorial, quan es tracta de mesures coordinades en salut pública, el consens no ha existit i jurídicament no és vàlida."

 

A més, ha afegit que, si es publica al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), estudiaran amb el gabinet jurídic quines mesures legals prendre.

L'estira-i-arronsa entre les dues administracions pel control de la pandèmia sembla lluny d'arreglar-se, enmig de crides com la de la Generalitat perquè s'actuï de manera immediata i es limiti la mobilitat amb Madrid. El conseller no només ha negat que s'hagi pres "una decisió col·legiada" al Consell Interterritorial, sinó també que la Comunitat estigués "satisfeta" amb el principi d'acord fet públic pel ministeri dimarts.

 

El conseller de Sanitat madrileny manté que la situació "comença a estar controlada"

 

La situació "està estabilitzada"

Sense concretar-ho amb xifres, el conseller madrileny ha afirmat que la situació a la capital "comença a estabilitzar-se i, fins i tot, a millorar": Només ha avançat que, de les 45 àrees bàsiques de salut on hi ha vigents restriccions, "29 han millorat les dades". I que el balanç entre altes i ingressos hospitalaris és favorable a les primeres.

Pel conseller, els criteris tècnics no justifiquen el tancament de la capital.

"Tots els indicadors diuen que es va en una situació favorable. El missatge d'alarma i crispació que trasllada el Ministeri de Sanitat i el govern espanyol cap a Madrid no és el missatge que volen i saben els madrilenys que ha de ser."


La valoració contrasta amb les dades del ministeri, que ha recordat que Madrid ha sumat aquest dimecres 4.810 casos, "el segon increment diari més gran des del principi de la segona onada", i acumula 28.738 casos en els últims set dies, la xifra més alta de la segona onada. A més, els positius de Madrid suposen el 43% dels nous diagnòstics a tot l'Estat.

Ruiz Escudero ha retret al govern espanyol "falta de lleialtat" i ha afegit que "té pressa per intervenir Madrid i no per lluitar contra el virus".

Preguntat per si és incoherent demanar que es defineixen uns criteris comuns per aplicar restriccions i no donar-hi suport que es voten, el conseller ha justificat que no comparteixen els barems i que en el grup acordat pel president espanyol, Pedro Sánchez, i la madrilenya Isabel Díaz Ayuso "hi havia molts més punts que el govern d'Espanya no ha complert."

 

Illa ha dit que seria obligatori aplicar les mesures

El titular de Sanitat madrileny ha comparegut en roda de premsa després de la intervenció davant els mitjans del ministre del ram. Salvador Illa ha deixat clar que l'ordre ministerial en què es recolliran les restriccions és d'obligat compliment per a les comunitats autònomes, a les ciutats de més de 100.000 habitants i que compleixin determinats indicadors de gravetat de la pandèmia.

És el cas de 10 ciutats madrilenyes:  Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Madrid, Móstoles, Parla i Torrejón de Ardoz.

Preguntat insistentment sobre què passaria si una comunitat es rebel·lava, ha afirmat que no preveia que això passés. La Comunitat de Madrid s'ha despenjat a última hora del principi d'acord bilateral a què va arribar aquest dimarts amb el govern espanyol, una decisió que "ningú no entén", ha afirmat Illa:

"Ningú entén la seva marxa enrere ara, ni els madrilenys ni els espanyols. La salut de Madrid és la salut d'Espanya, per això Madrid és especial. Ara ja tenim una ordre que es publicarà al BOE, fruit d'una decisió col·legiada, i que s'ha de fer efectiva
per part de les comunitats autònomes."


A grans trets, les mesures són el confinament perimetral, amb nombroses excepcions per moure's per feina, estudis o altres obligacions, limitar les reunions a un màxim de 6 persones i reduir els aforaments i horaris d'activitats com la restauració, els comerços o els actes de culte.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Comunitat de Madrid
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut