Un policia local de Madrid controlant la mobilitat al barri d'Orcasur (EFE)
Un policia local de Madrid controlant la mobilitat al barri d'Orcasur (EFE)

Madrid prepara més mesures i demana convertir en delicte l'incompliment de quarantena

Demanarà ajuda a l'exèrcit, més agents de policia per controlar els confinaments i facilitats per contractar metges extracomunitaris

RedaccióActualitzat

A punt d'arribar als 700.000 casos confirmats de coronavirus a Espanya, la pitjor situació continua sent la de la Comunitat de Madrid.

El govern d'aquesta autonomia, per boca del vicepresident Ignacio Aguado, ha demanat suport a l'exèrcit per fer front a l'epidèmia:

"Suport logístic militar urgent per a la instal·lació de carpes, realització de tests i feines de desinfecció en cadascuna de les zones bàsiques de salut que s'hagin sotmès a aquestes restriccions de mobilitat."

El vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, aquest dimecres en roda de premsa (EFE)

També té previst demanar al govern espanyol el desplegament de 222 agents de policia i de la Guàrdia Civil per garantir el compliment de les restriccions.

Pel que fa a l'àmbit sanitari, també reclama que es faciliti la contractació de 300 metges extracomunitaris que ja van treballar durant la primera onada.

Primera reunió del Grup Covid-19

Totes aquestes peticions s'han traslladat al govern espanyol aquest dijous en la reunió del grup de treball que van pactar dilluns els presidents Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso.

Reunió de la unitat tècnica del Grup Covid-19, aquest dimecres a Madrid (EFE)

Aquest dimecres es va celebrar la primera reunió de la unitat tècnica d'aquest nou organisme, que han anomenat Grup Covid-19, en què han analitzat la viabilitat de les demandes.

En la reunió d'aquest dijous hi han participat els ministres de Sanitat i de Política Territorial, Salvador Illa i Carolina Darias, i el vicepresident, el conseller de Sanitat i el portaveu de la comunitat.

El ministre Illa ha avisat que la situació a Madrid serà dura els pròxims dies:

"Les sol·licituds que ens puguin traslladar les comunitats autònomes, entre elles la de Madrid, seran objecte d'estudi, i en la mesura en què puguem, intentarem atendre-les. No vull deixar de dir-los que venen setmanes dures a Madrid i, per tant, cal actuar amb determinació."


Ampliació de zones confinades

Dues dones al barri de La Fortuna de Leganés, una de les zones on podrien aplicar-se restriccions (Europa Press)

A banda d'això, Madrid està estudiant l'ampliació a partir de dilluns del nombre de zones confinades per incloure-hi totes les que ara ja tenen més de 1.000 casos, o gairebé, per cada 100.000 habitants.

Actualment hi ha 37 zones sanitàries de la Comunitat de Madrid amb restriccions de mobilitat, amb reunions de màxim 6 persones i amb l'obligació de tancar bars i restaurants a les 10 del vespre. La Comunitat podria augmentar el nombre de zones confinades de 37 a 53 amb zones ja del centre de la ciutat.

Una altra de les mesures que s'estan valorant és aplicar a tota la comunitat la limitació d'aforaments i d'horaris en locals comercials.

Mentrestant, empresaris i treballadors de locals d'oci nocturn s'han tancat aquest dimecres a la nit com a protesta per les restriccions i per demanar l'ampliació dels expedients de regulació temporal d'ocupació, els ERTO.

Roda de premsa de la plataforma Madrid Noche, aquest dimecres a Madrid (EFE)


3.730 casos d'11.289

Segons el Ministeri de Sanitat, la Comunitat de Madrid ha afegit 3.730 nous casos de coronavirus confirmats dels 11.289 que hi ha hagut les últimes 24 hores a tot Espanya.

Pel que fa a víctimes mortals, a Madrid n'hi ha hagut 40, mentre que a tot el territori espanyol el total ha estat de 130.

 

Dues dones caminen per una plaça de Lavapiés, aquest dimecres a Madrid (EFE)


Incomplir la quarantena, delicte penal

D'altra banda, i per aconseguir que els positius respectin la quarantena, el govern de la comunitat ha demanat que l'incompliment sigui un delicte penal.

Ho ha reclamat aquest dimecres el conseller de Justícia de Madrid, Enrique López:

"Seria molt bo que el govern introduís al Codi Penal un delicte d'incompliment de les quarantenes, que hem tingut en tots els codis penals fins al 1995."

"Seria molt important, com en altres països, que ens arméssim amb un delicte, encara que fos lleu, amb pena de multa, per a aquelles persones que incompleixen les quarantenes."

López ho ha justificat dient que les policies "han d'acudir a les lleis administratives per poder sancionar aquests irresponsables."

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Comunitat de Madrid
Anar al contingut