Madrid no condemnarà la violència masclista pel bloqueig de Vox
La portaveu del grup parlamentari de Vox liderat per Rocío Monasterio (EFE)

Madrid no condemnarà la violència masclista pel bloqueig de Vox

Serà el primer any des del 2005 que l'Assemblea de Madrid no farà aquesta declaració institucional

RedaccióActualitzat

Vox no permet que l'Assemblea de Madrid llegeixi una declaració institucional que pretenia rebutjar la violència masclista. La declaració institucional al Parlament ha de ser per unanimitat i el grup d'extrema dreta ha explicat que discrepen en alguns punts de vista que la resta de grups hauria presentat.

El 25 de novembre se celebra el Dia Internacional contra la Violència de Gènere i Vox ha aconseguit bloquejar una declaració contra els assassinats masclistes. Serà el primer any que no es faci des del 2005, després que s'aprovés la llei contra la violència de gènere l'any 2004.

El mes passat també va aconseguir impedir que es condemnés els ventres de lloguer el Dia de la Nena, l'11 d'octubre.

El grup parlamentari liderat per Rocio Monasterio hi volia afegir "totes les víctimes, també nens i grans que en situació de vulnerabilitat pateixen violència".

"Demanem que es qüestionin determinants punts de la llei de violència de gènere i creiem que està funcionant malament i seria una gran irresponsabilitat per part dels nostres polítics no voler reformar una llei si està funcionant malament."

 

Monasterio ha explicat que el seu grup ha presentat unilateralment el seu mateix manifest, en què denuncia un "pacte de silenci" de la resta de partits davant del "fracàs" de la legislació actual i exigeix ​​mesures contundents davant de tot tipus de violència.

"Si els altres se volen sumar a la nostra declaració, seran benvinguts."

 

Aquest 2019, 51 dones han estat assassinades víctimes de la violència masclista.

 

Reacció de l'oposició

El portaveu de PSOE, Ángel Gabilondo, s'ha mostrat sorprès amb la decisió del partit liderat per Santiago Abascal i creu que potser el que no comparteixen no és el text de la declaració, sinó el terme "violència de gènere".

"Ho lamento profundament. Aquest any portem 51 dones assassinades, institucionalment hauríem de prendre una posició, compromís i fermesa profunda. No ho entenc."

 

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, César Zafra, ha qualificat de "veritable pena" que hi hagi grups com Vox que "segueixin sense entendre la necessitat que té aquesta societat i el Parlament madrileny de donar una resposta clara de la situació de la violència masclista".

"És una cosa que hem aconseguit posar-nos d'acord aquests anys i espero que en algun moment s'adonin que cal deixar de fer electoralisme amb aquest tipus de coses."

 

Així mateix, la portaveu d'Unides Podem, Isa Serra, ha indicat que tem que aquest tipus d'actes de Vox influeixin en el PP i Cs perquè no es posin en marxa mesures contra la violència masclista que són "urgents".

El portaveu de Més Madrid, Pablo Gómez Perpinyà, ha augurat que poden anar passant coses més greus arran d'aquest assumpte com no enfrontar partides pressupostàries.

El portaveu de PP, Alfonso Serrano, ha lamentat que "una vegada més que per interessos ideològics d'alguns grups" no puguin arribar a un consens en la lluita contra la violència de gènere.

"A l'Ajuntament de Madrid l'esquerra es nega a donar suport al pacte contra la violència de gènere; sempre hi ha algú que pretén tensar d'una banda i de l'altra"

 

51 dones assassinades aquest 2019

El passat setembre PP i VOX es van enganxar a Madrid per un minut de silenci contra la violència masclista. El diputat de Vox Javier Ortega Smith es va presentar amb una pancarta amb el lema "La violència no té gènere" i l'alcalde del PP, José Luis Martínez-Almeida,  els ho va recriminar.

El minut de silenci s'havia convocat per condemnar l'assassinat d'una dona a l'anomenada Ciudad Lineal de Madrid. Era la víctima mortal de violència masclista número 42 d'aquest any a Espanya, segons el recompte oficial que xifra en 51 les dones assassinades aquest 2019.

 

Des que es van començar a comptabilitzar, el 2003, n'hi ha hagut 1.016.

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut