Ayuso i Escudero presenten les noves mesures
La presidenta de la Comunitat de Madrid i el conseller de Sanitat han presentat avui les noves mesures anti-Covid-19 (EFE/Mariscal)

Madrid impulsarà la polèmica cartilla Covid-19 arran d'un pic de contagis

Aquest document compartirà les dades dels ciutadans mitjançant una targeta sanitària virtual i s'espera que estigui activat a partir del setembre

Ruth Gumbau / AgènciesActualitzat

Madrid ha registrat un canvi dràstic de tendència a la comunitat autònoma, no solament pel nombre d'infectats sinó també per l'edat. El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha explicat aquest dimarts al matí que el cap de setmana es va superar la xifra de 500 infectats per coronavirus, la majoria dels quals --sis de cada deu casos-- menors de 40 anys.

Els últims 15 dies s'ha passat també de 138 a 744 positius, també inclosos en aquesta franja d'edat. D'aquesta manera, en tres setmanes, l'edat mitjana de casos positius ha baixat en 20 anys: dels 55 fins als 35 anys de mitjana.

A més, el fet que els ciutadans se socialitzen cada cop més, ha fet que s'hagi incrementat el nombre de contactes per cada contagiat. Si fa un mes eren només 3 o 4 contactes per cada positiu, ara en són 20.

Escudero ha comparegut juntament amb la presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso, per presentar les noves mesures que posarà en marxa el seu govern per combatre els rebrots després d'aquest canvi de tendència.

 

La cartilla Covid, una mesura polèmica

La mesura més polèmica, sens dubte, és la de la creació d'una cartilla Covid-19, que serà similar a la de vacunació. En aquest document, que es reflectirà en una targeta sanitària virtual, es recolliran les dades sobre les proves que s'ha realitzat cada persona, així com si se li han detectat o no anticossos i, per tant, significa que ja ha passat la malaltia.

Díaz Ayuso ha explicat l'objectiu de la creació d'aquesta cartilla, que també és polèmica per la discriminació que pot suposar:

"Amb aquesta cartilla seria molt més fàcil evitar confinaments, accedir a establiments com gimnasos, museus, cinemes i qualsevol recinte tancat. La clau passa perquè totes aquelles persones que no contagiïn puguin tenir una vida normal."

El debat sobre la validesa d'aquesta cartilla també rau en el fet que encara es desconeix si el fet de tenir anticossos significa que s'és immune indefinidament a la malaltia o només durant uns mesos, i també pel que fa a la possible vulneració de la llei de protecció de dades.

 

Sobre les diferències que pot suposar davant les persones que no han passat la malaltia, Ayuso s'ha defensat assegurant que no es tracta de discriminació, sinó d'una manera de "protegir els més vulnerables". També ha explicat que intentaran que estigui ja activa al mes de setembre a través de la targeta sanitària virtual.

Ayuso sense mascareta
Tot i la nova obligatorietat de portar mascareta, en alguns moments de la seva intervenció, Ayuso no en duia (EFE/Mariscal)

 

La mascareta, obligatòria

Una altra de les mesures explicades per la Comunitat de Madrid és que les mascaretes seran obligatòries en qualsevol lloc, com ja passava a la resta de l'Estat. També es registrarà amb el DNI tothom que segui a menjar o beure a les terrasses dels bars i es limitaran les reunions a grups de 10 persones com a màxim.

 

Pel que fa als turistes, es reforçarà la campanya en anglès contra la Covid-19 sobre l'ús de la mascareta i sobre on s'han d'adreçar els visitants en cas que tinguin símptomes.

D'altra banda, també han explicat que seguiran comprant més material sanitari i que compten amb cinc-centes places a hotels medicalitzats que poden posar en marxa si fos necessari.

Des de l'inici de la pandèmia, Madrid ha registrat 78.388 casos amb PCR positiva. En el pic màxim d'aquest període hi havia 15.000 persones hospitalitzades, de les quals 1.500 a l'UCI. Ara en són 128 d'ingressades i 27 en cures intensives.

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus Comunitat de Madrid
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut