Ataquen les tumbes del fundador del PSOE i de "La Pasionaria" al cementiri de Madrid
Entrada al cementiri de l'Almudena (Wikipedia)
Madrid

Madrid elimina un poema de Miguel Hernández del memorial per les víctimes del franquisme

L'Ajuntament, governat per PP i Cs, també vol treure totes les referències al franquisme del memorial encara inacabat al cementiri de La Almudena

RedaccióActualitzat

Nova polèmica al voltant de la simbologia de la Guerra Civil i el franquisme a Madrid. Una mostra n'és la polèmica pel memorial a les víctimes del franquisme en construcció al cementiri de La Almudena.

Fa tres mesos, l'Ajuntament, governat per PP i Cs, va decidir arrencar del memorial les plaques amb els noms de les víctimes. Aquesta setmana, a més, s'ha sabut que tampoc hi posarà les tres inscripcions que hi havia previstes, segons ha revelat eldiario.es.

 

Plaques arrencades del memorial de les víctimes del franquisme, el novembre, al cementiri de La Almudena de Madrid


"Para la libertad..."

Una feia referència a les 3.000 persones executades al cementiri entre el 1939 i el 1944, i la segona a la "repressió ferotge" del règim franquista cap "els seus enemics polítics".

La tercera consistia simplement en la part coneguda com "Para la libertad" del poema "El herido", de Miguel Hernández.

 

Placa sense referències al franquisme

La intenció de l'Ajuntament és posar-hi una única placa,que amplia el període, del 1936 al 1944, i no fa referència a la dictadura franquista:

"El poble de Madrid a tots els madrilenys que, entre el 1936 i el 1944, van patir la violència per raons polítiques, ideològiques o per les seves creences religioses. Pau, pietat i perdó."

L'Ajuntament de Madrid desmunta el memorial a víctimes del franquisme de Carmena
El monument al cementiri de l'Almudena, el novembre, sense les plaques amb noms de víctimes del franquisme

 
 

 

 

Sánchez i Iglesias protesten

Arran de la notícia, diversos líders polítics de tendències oposades han expressat indignació o suport a la mesura.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que la memòria és "la millor manera per impedir que la barbàrie es repeteixi":

"Els noms de les víctimes i els poemes de Miguel Hernández mai s'esborraran de la nostra memòria, encara que ho intentin."


El vicepresident, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha qualificat la decisió de "menyspreable" i ha reclamat "dignitat" a "la dreta":

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha piulat la notícia afegint-hi els primers versos del poema de Miguel Hernández:

 

 

Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha apuntat que el Madrid que ella coneix "estima la cultura i respecta i admira" Hernández:

 

 


 

Villacís i Almeida ataquen Sánchez

La vicealcaldessa de la ciutat, Begoña Villacís, de Ciutadans, ha respost directament a Sánchez negant que hi hagués cap placa, obviant que formaven part del projecte:

"No hi havia placa ni l'hem treta, nosaltres sí que tenim altres prioritats."


I l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, del PP, també ha respost el president del govern espanyol, sense fer cap referència a la polèmica:


Amb aquestes respostes els responsables de l'Ajuntament admeten que no s'hi posaran les plaques i, per tant, que s'ha decidit reorientar del tot el monument per treure-li qualsevol referència al franquisme.

El memorial es va projectar en època en què Manuela Carmena era l'alcaldessa de Madrid. L'objectiu era crear un memorial per retre homenatge als prop de 3.000 afusellats a la tàpia del cementiri de l'Almudena entre 1939 i 1945.

Des del primer moment, el projecte va generar molta polèmica entre els partits de dreta i d'esquerra i, amb l'arribada de PP i Cs al govern municipal, l'equip de Martínez-Almeida va decidir modificar-lo.

 


Només un memorial

L'actual consistori assegura que el memorial s'està fent seguint les recomanacions del Comissionat de Memòria Històrica de la ciutat, que eren fer dos memorials diferents i sense noms. Fonts de l'Ajuntament han justificat que al final només se'n faci un:

"El que ha fet la corporació actual és mantenir un sol memorial per motius econòmics, perquè cadascun costa gairebé 600.000 euros."

La polèmica sobre el memorial ja va provocar que el comissionat es dissolgués fa un any i mig, per les diferències de criteri que hi havia entre els set especialistes que l'integraven. 

La paret del darrere del memorial, amb els senyals que evidencien que es van arrencar les plaques un cop ja col·locades

 

Els textos sencers de les tres plaques havien de ser aquests:

Primera placa:

Para la libertad me desprendo a balazos

de los que han revolcado su estatua por el lodo.

Y me desprendo a golpes de mis pies, de mis brazos,

de mi casa, de todo.

Porque donde unas cuencas vacías amanezcan,

ella pondrá dos piedras de futura mirada

y hará que nuevos brazos y nuevas piernas crezcan

en la carne talada.

Retoñarán aladas de savia sin otoño

reliquias de mi cuerpo que pierdo en cada herida.

Porque soy como el árbol talado, que retoño:

porque aún tengo la vida.

Miguel Hernández

Segona placa, amb una referència a una de les "13 roses"

El poble de Madrid,

en memòria i reconeixement a les prop de 3.000 persones executades i inhumades en aquesta necròpolis entre l'abril del 1939 i el febrer del 1944.

Que el meu nom no s'esborri de la història. 

Julia Conesa

Tercera placa:

"Acabada la Guerra Civil, la dictadura del general Franco va reprimir ferotgement els seus enemics polítics. Consells de guerra sense cap mena de garantia processal van donar peu a moltes execucions per afusellament o garrot"

Cartell de la construcció del "memorial històric" de La Almudena

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Franquisme
Anar al contingut