Una botiga de Telepizza de Madrid (EFE/Kiko Huesca)

Madrid encarrega a cadenes de menjar ràpid els menús d'alumnes amb beca menjador

Telepizza i Rodilla elaboren els àpats substitutoris dels menús escolars de les famílies amb pocs recursos

RedaccióActualitzat

Aquest mateix dimecres, uns 11.500 menors de la Comunitat de Madrid que a l'escola tenien beca menjador disposaran d'un menú diari, gratis, elaborat… per les cadenes de menjar ràpid Telepizza i Rodilla.

Aquesta és la controvertida solució que el govern presidit per Isabel Díaz Ayuso ha trobat per garantir els àpats que els fills de les famílies més desafavorides reben habitualment a l'escola.

Un àpat que sovint és l'única alimentació equilibrada que tenen.

La mesura va agradar tan poc al Ministeri de Sanitat que, d'entrada, no la va autoritzar.

Al final, però, s'ha donat llum verda al govern madrileny, apel·lant a la necessitat de garantir l'alimentació d'aquests menors.

Segons l'acord subscrit per la Comunitat de Madrid amb Telepizza, aquesta empresa proporcionarà uns menús consistents en pizza, hamburgueses, nuguets i amanides.

Rodilla, per la seva banda, ofereix entrepans, croquetes, amanides, iogurt i fruita.

Totes dues cadenes han elaborat un calendari de dues setmanes amb menús que van canviant, tot i que n'hi ha que es repeteixen algun dia. Van acompanyats d'una beguda.

Els menús que Telepizza proposa poden ser una amanida i un plat de pasta, una amanida i nuguets, una amanida i pizza o una hamburguesa de pollatre i patates fregides.

Els menús de Rodilla, menys variats, poden ser un entrepà calent, dues croquetes i fruita. O el mateix, però amb un iogurt per postres, un altre dia. O un entrepà fred i quatre croquetes i les postres. Rodilla acompanya tots els menús d'una bossa de patates xips.

Un restaurant Rodilla a la capital espanyola (EFE/Kiko Huesca)

Totes dues cadenes han previst menús semblants però sense gluten.

Díaz Ayuso ha defensat aquesta solució amb l'argument que "ni els ajuntaments, ni l'hostaleria ni les empreses de distribució" podien elaborar "11.500 àpats diàriament per als escolars" ara confinats a casa.

Es dona la circumstància que els àpats no es repartiran, sinó que les famílies destinatàries s'han de desplaçar fins a algun dels 118 locals de Telepizza i Rodilla habilitats per recollir-los.

Ho podran fer entre el migdia i les tres de la tarda acreditant que són beneficiaris de beques menjador amb preu reduït perquè reben la Renda Mínima d'Inserció.


Rebuig de les associacions de famílies

L'acord de la Comunitat de Madrid amb Telepizza i Rodilla ha estat rebutjat per la Federació d'Associacions de Pares i Mares de l'Alumnat Fernando de los Ríos, que la considera "inadmissible".

El sindicat CCOO i l'oposició d'esquerres a l'Assemblea de Madrid --PSOE, Más Madrid i Unides Podem-- també s'hi han manifestat en contra.


A Catalunya, targetes moneder

La solució adoptada per la Comunitat de Madrid és molt diferent de la que s'ha trobat a Catunya, on els departaments d'Educació i Afers Socials han acordat distribuir targetes moneder entre les famílies dels 160.000 nens beneficiaris de beques menjador.

ARXIVAT A:
Coronavirus Pobresa
Anar al contingut