Madrid

Madrid demana explicacions a Israel per la detenció de l'activista catalana a Ramallah

El govern espanyol ha sol·licitat a Israel que precisi les circumstàncies de la detenció de l'activista catalana Ariadna Jover a la ciutat cisjordana de Ramallah. Afers Estrangers ja s'ha posat en contacte amb la jove, que es troba retinguda en una presó militar a l'espera de ser expulsada del país. Jové ha estat detinguda de matinada per soldats que han entrat per la força en un apartament del Moviment Internacional de Solidaritat, on hi havia una desena de persones. Els militars se l'han emportat juntament amb una australiana sota l'acusació de tenir els visats caducats, malgrat trobar-se en territori autònom palestí.

Actualitzat
Una vintena de militars han entrat rebentant la porta de l'apartament on es trobava Jové amb una desena de persones més i han requerit els passaports de tots els presents apuntant-los amb armes de foc. Després d'unes comprovacions telefòniques, han informat la jove catalana i una altra noia australiana, Bridgette Chappell, de la seva detenció per la caducitat dels visats i els han ordenat que recollissin les seves pertinences. Se les han emportat emmanillades. També s'han emportat càmeres, un ordinador, pancartes propalestines i formularis d'inscripció del Moviment Internacional de Solidaritat, al qual pertanyien les dues.

El Ministeri d'Afers Estrangers espanyol s'ha posat en contacte amb la jove, al mateix temps que reclamava al govern israelià explicacions de com s'ha produït la detenció. La diplomàcia espanyola ha confirmat que Jover ha estat detinguda perquè no tenia permís de residència. En declaracions al canal de notícies 3/24, Jover ha explicat que el visat va caducar fa 2 mesos i que havia tramitat una citació per renovar-lo. L'activista està retinguda a la presó de Giv'on, a Ramallah, a l'espera de passar a disposició judicial i, molt probablement, ser deportada.

Fonts israelianes consultades per l'agència de notícies palestina Maan han explicat que una de les dues arrestades tenia "documentació falsa", mentre que a l'altra li havia caducat el visat.

Detenció en territori autònom palestí


El govern de l'Autoritat Palestina ha expressat la seva disconformitat tant amb les detencions com amb la incursió militar que les va precedir, en violar els acords d'Oslo pels quals es concedeix als palestins el dret a l'autogovern en algunes localitats de Cisjordània, entre elles Ramallah. Aquests acords també determinen que les forces israelianes no poden entrar en aquestes zones si no és que hi ha un cas urgent de risc per a la seguretat.

Jover emmarca la seva detenció en la campanya que Israel llança contra activistes estrangers que col·laboren amb la resistència pacífica palestina.
Anar al contingut