Madrid confirma quatre casos de la variant del coronavirus detectada al Regne Unit

Són els primers casos localitzats a Espanya d'aquesta soca del coronavirus que es contagia més ràpid però que no s'ha demostrat que sigui més greu

Actualitzat

La Comunitat de Madrid ha confirmat quatre casos de la nova variant del coronavirus detectada a la Gran Bretanya. A més, estudien tres casos sospitosos i dimarts o dimecres se'n sabran els resultats, segons ha informat el viceconseller de Salut Pública i Pla Covid, Antonio Zapatero.

Els casos detectats estan relacionats amb viatges des d'Anglaterra i van entrar a Espanya per l'aeroport de Madrid-Barajas. D'una banda, s'han confirmat tres casos d'una mateixa família. Són el pare, la mare i la germana d'un home que va arribar la setmana passada del Regne Unit i que encara no té el resultat de la PCR. El quart infectat és un jove que també va aterrar a Madrid provinent del Regne Unit.

Aquesta nova soca del virus és més contagiosa, però de moment, no s'ha demostrat que sigui més letal. Així ho ha explicat Zapatero: "es transmet més però no genera casos clínics més greus".

Aquesta nova variant de la Covid-10 s'ha detectat ja a diversos països del món. Justament aquest dissabte s'ha sabut que França n'havia localitzat un cas. El govern del Japó també ha anunciat casos de la nova variant del coronavirus al país en viatgers procedents del Regne Unit.


Ayuso, molesta

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, responsabilitza el govern espanyol de l'arribada d'aquesta nova variant del virus. 

"Vull denunciar la irresponsabilitat del president de govern pel que està passant, tant a l'aeroport com amb els tests. Fa més de sis mesos que per carta, en conferències de presidents, en persona, li he demanat fer de l'aeroport Madrid-Barajas un lloc segur"

Ayuso denuncia que "amb prou feines es fan PCR" i que l'aeroport s'ha convertit en un "colador de casos contagiosos" i posa d'exemple el cas britànic.

 

Detectada a l'octubre

Aquesta variant o soca, coneguda com a VUI o VOC-202012/01, es va detectar per primera vegada a l'octubre al Regne Unit, i la defineixen gairebé una vintena de mutacions diferents.

La van detectar en una mostra recollida al setembre, però no ha estat fins al desembre que s'ha vist que té fins a un 70% més de potencial de contagi que el coronavirus original.
 

 

 

S'ha reaccionat tard

L'alarma va saltar el 19 de desembre, i va obligar a confinar Londres i el sud-est d'Anglaterra per intentar contenir-ne l'expansió.

L'endemà molts països europeus van tallar les comunicacions aèries amb el Regne Unit, però ja era tard, perquè ja s'havien detectat casos de la soca a Itàlia, a Dinamarca i als Països Baixos.

Aquest divendres s'ha localitzat també al Japó, precisament en 5 viatgers procedents del Regne Unit, tots asimptomàtics. I també se n'ha localitzat un cas a França.

Generades en persones immunodeprimides

No se sap d'on surten aquestes variants o soques, però es podrien haver generat en persones immunodeprimides, hipòtesi en la qual treballen molts investigadors.

La possible explicació és que en aquestes persones el virus es manté durant més temps, i si, a més, reben tractaments amb anticossos o antivirals, tenen la possibilitat de fer-se resistents.

Segons Tomàs Pumarola, cap de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, això passa perquè el virus s'hi pot reproduir massivament moltes més vegades que en altres persones:

"Si nosaltres li fem un tractament antivíric, com que el sistema immunitari no ens ajuda, i en canvi el pressionem molt, això facilita que aquell virus, si no fem una neutralització completa, seleccioni una variant d'escapament."
 

El cap de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola


Una espícula més eficient

En tot cas caldran estudis per determinar les característiques exactes d'aquestes noves variants per saber si realment són més contagioses.

Però, insisteix Pumarola, això no vol dir que el virus s'hagi tornat més agressiu ni que pugui provocar una malaltia més greu.  

"Això és el que signifiquen les mutacions en l'espícula, fer que aquesta espícula sigui més eficient a l'hora d'obrir la porta cel·lular."

"Això no té res a veure amb el fet que sigui un virus amb una capacitat o amb un poder patogen més important, té a veure amb la seva capacitat d'infecció i, per tant, amb la seva capacitat de transmissió."

El que se sap fins ara de les mutacions de la variant detectada al Regne Unit és que afectarien l'espícula del virus, és a dir, la part que li permet infectar-nos i contra la qual s'han dissenyat les noves vacunes.

Tot i això, els investigadors creuen que continuaran sent eficaces contra les noves variants. I en el pitjor dels casos es podrien reformular, com també els nous fàrmacs basats en anticossos.

Al mateix Regne Unit, per cert, fa pocs dies s'hi ha detectat una segona variant del coronavirus que seria encara més contagiosa que la 202012/01.
 

 
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut