A cada plantació no hi havia més de 500 plantes per minimitzar les pèrdues en cas d'intervenció policial (Mossos d'Esquadra)

Macrooperació contra la marihuana a Lleida: 20 detinguts i 4.000 plantes intervingudes

El grup criminal tenia una estructura molt jerarquitzada i operava en naus, locals i domicilis de Lleida, Bellvís, Tàrrega, Verdú, Guimerà, Artesa de Lleida, Torregrossa i Alfarràs

Redacció/AgènciesActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han desmantellat un grup criminal especialitzat en els cultius interiors de marihuana que operava en diverses naus industrials, locals i pisos de la demarcació de Lleida.

En l'operatiu s'han detingut 20 persones, set de les quals ja han ingressat a la presó, i s'han intervingut 4.000 plantes repartides en 11 plantacions diferents. Se'ls acusa dels delictes de pertinença a grup criminal, contra la salut pública i per defraudació de fluid elèctric.

Entre els detinguts hi ha els dos líders del grup i aconseguidors, electricistes, instal·ladors i cultivadors, que venien d'Albània i s'estaven tres mesos tancats a la plantació per fer-se càrrec de la producció.

El desmantellament del grup es va fer el 28 de febrer passat, amb 15 entrades i escorcolls a Lleida, Bellvís (els Arcs), Tàrrega, Verdú, Guimerà, Artesa de Lleida, Torregrossa i Alfarràs, onze de les quals en espais destinats al cultiu i quatre en domicilis.

En un dels quatre domicilis que es feien servir com a residència s'hi van localitzar un total de 12 quilos de marihuana seca preparats per a la distribució en bosses precintades d'un quilogram cadascuna i 1.530 euros en efectiu. Tot i que hi ha 20 detinguts, hi ha fins a 33 persones investigades en aquest cas.

La investigació, que va començar l'any passat, ha anat a càrrec de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Ponent dels Mossos d'Esquadra i de la Unitat d'Investigació de la comissaria de Lleida.

Una estructura molt jerarquitzada

L'any passat, els investigadors van detectar que hi havia un grup molt actiu, amb una estructura jeràrquica molt ben definida, que s'havia establert a la demarcació de Lleida i traficava amb marihuana.

Al capdavant del grup hi havia dos líders que s'encarregaven del disseny de l'estructura industrial i que comptaven amb la col·laboració directa de dos homes que actuaven com a facilitadors, tant de vehicles com de naus industrials o domicilis on instal·lar les plantacions.

També els proporcionaven la documentació necessària per donar aparença de legalitat de l'activitat de l'organització.

Abans de posar en marxa les plantacions, els líders del grup havien arribat a acords amb proveïdors sobre les condicions de compravenda de materials, que, més tard, haurien de ser recollits i transportats a les plantacions.

Al següent escalafó del grup hi havia dos homes més que feien d'estructuristes o constructors i anaven itinerant per les plantacions per adequar els locals o naus amb el material que els fes falta. També eren els encarregats d'empaquetar els cabdells secs, ja destinats a la venda.

Els cultivadors es tancaven a la plantació tres mesos, mentre durava la producció (Mossos d'Esquadra)

En aquest mateix nivell hi havia un electricista que, amb el seu fill, s'encarregaven de tota la instal·lació elèctrica de les plantacions. Com passa sempre en aquesta mena d'activitat il·lícita, l'electricitat s'obtenia de manera fraudulenta, donats els alts costos i consums que generen les plantacions interiors de marihuana.

Finalment, s'han identificat fins a deu cultivadors, repartits en vuit plantacions actives, que venien de països de l'Est a preu convingut prèviament per quedar-se a treballar en règim de tancament absolut durant els tres o quatre mesos que durés la producció.


Una desena de plantacions, per minimitzar pèrdues

Cap de les plantacions tenia més de 500 plantes, una producció menor del que és habitual, perquè en cas d'una eventual intervenció policial les pèrdues del grup fossin les mínimes possibles.

En total es van intervenir prop de 4.000 plantes en diferents estadis de creixement i floració repartides en deu de les onze naus i domicilis investigats.

Les 20 persones detingudes van passar a disposició judicial el 2 de març, i el jutge va decretar presó per a set i llibertat amb càrrecs per a la resta.

 

ARXIVAT A:
PolicialDroguesMarihuana
Anar al contingut