Macrooperació amb més de 1.000 policies contra el narcotràfic a través de llauners
Agents entrant en un dels locals del Raval per a la macrooperació contra el tràfic de drogues a través de llauners
Barcelona

Macrooperació amb 58 detinguts contra el tràfic de droga a través de llauners

Mossos i Guàrdia Urbana afirmen que els narcopisos "són història" al Raval després del cop, que ha mobilitzat més de 1.000 policies

RedaccióActualitzat

Cop policial a Barcelona contra un grup organitzat de venedors de droga a través de llauners. S'han fet una cinquantena de detencions i s'ha identificat 105 persones, segons han explicat els Mossos d'Esquadra, que han dirigit un dispositiu conjunt amb la Guàrdia Urbana i el Cos Nacional de Policial. La macrooperació, batejada com a Suricata, ha mobilitzat més de 1.000 agents.

El conseller d'interior, Miquel Buch, ha confirmat, en declaracions al Matí de Catalunya Ràdio, que ja són 58 els detinguts. Segons Buch fa temps que es treballava en aquesta operació i encara no la dona per tancada:

"Fa més d'un any que s'està treballant en aquesta operació en concret. Una operació que va culminar ahir, però que les investigacions poden perdurar molt en el temps. Ahir, va ser un cop molt fort i, a partir d'aquí, amb totes les declaracions que es puguin tenir i amb el que els jutges i la policia apreciï, podrien continuar havent-hi detencions o actuacions."

També s'han confiscat drogues sintètiques -2.180 pastilles-, 3 quilos d'heroïna, 2 de cocaïna, diners i armes blanques.

La xarxa actuava al Raval i al front marítim de Barcelona.

Els investigats oferien diferents tipus de drogues -i també Viagra- a turistes a les principals zones d'oci de Barcelona i des de domicilis. També distribuïen heroïna a consumidors de la capital catalana.


Mossos: "Els narcopisos són història"

Segons l'intendent en cap dels Mossos de Ciutat Vella, Toni Sánchez, l'operació va començar enmig de l'altre cop policial contra la droga al Raval, que va desarticular una banda d'origen dominicà que controlava la majoria de narcopisos del barri. Els investigats ara havien traslladat l'activitat delictiva al carrer:

"Es tracta d'una xarxa criminal d'origen pakistanès, que distribuïa, mitjançant la venda il·legal de llaunes al front marítim i al casc antic, sobretot a Ciutat Vella; aprofitava aquesta circumstància per distribuir tot tipus de drogues a turistes i també heroïna a drogodependents. El fenomen dels narcopisos ja ha passat a la història, almenys a Ciutat Vella, i ara el que fan és vendre aquesta substància per ser consumida a fora."

El cap de la Regió Metropolitana Sud dels Mossos, Carles Anfruns, ha destacat que els tres cossos policials han treballat de forma conjunta en l'operatiu "de forma excepcional" i "amb uns resultats òptims", per la qual cosa ha considerat que "ho hem de continuar fent".

 


Segons han informat els Mossos, s'han fet 35 escorcolls en domicilis, magatzems i narcopisos del Raval. Els agents han actuat en carrers com el de Sant Pau, la Riereta, Sant Pacià o de les Carretes, i han muntat un ampli dispositiu a la Rambla del Raval.


Policia Nacional: Una operació amb "dimensió internacional"

Emilio de la Calle, comissari cap de la UCRIF -la Unitat de la Policia Nacional contra la Immigració Il·legal i la Falsedat Documental- a Catalunya, s'ha referit a la "col·laboració magnífica" entre els tres cossos policials.

De la Calle ha explicat l'ampli abast de la investigació pel que fa a recursos mobilitzats:

"Hem aportat la participació d'Europol en aquesta investigació, perquè té una dimensió internacional. També el grup operatiu d'intervencions tècniques, servei de mitjans aeris, unitats d'intervenció policial, guies canins. Hem sumat esforços per intentar garantir la seguretat de la ciutat de Barcelona."

 

La Guàrdia Urbana destaca la "col·laboració veïnal"

"Tot això va començar el 2007 i, des de llavors, s'han fet gairebé 200 entrades. Avui les superarem", ha informat Benito Granados, cap de la Guàrdia Urbana a Ciutat Vella.

Granados ha elogiat la col·laboració dels veïns per tirar endavant la investigació:

"S'ha fet una tasca diària, coordinant-nos entre cossos policials però també amb el veïnat, amb formes de col·laboració entre la ciutadania i la policia que no existien. Avui el que celebrem és que aconseguim treballar sobre estructures més complicades que el pis a pis i que el tema de narcopisos el podríem donar una mica per acabat com a fórmula d'èxit en el tràfic de drogues."

El responsable de la Guàrdia Urbana ha destacat que l'operació s'hagi dut a terme abans de l'estiu, un període en què "és complicat fer coses". "Celebrem el que està passant i creiem que tindrà un impacte gran a Ciutat Vella", ha afegit.

 

 

 

La macrooperació compta amb el suport d'un helicòpter, que sobrevola la zona investigada:

 

Buch: "Cop per millorar la convivència"

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat que la investigació la van començar fa un any els Mossos d'Esquadra, ha agraït la tasca dels policies i ha confiat que servirà per "millorar la convivència" a la ciutat:

"Es preveu que serà un cop fort per als delictes contra la salut pública, i és possible que contra algun delicte més. Evidentment, és un cop fort per millorar la convivència d'una ciutat, en aquest cas Barcelona."

ARXIVAT A:
NarcotràficPolicial
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut