Macron, d'assessor a president més jove de França en cinc anys

Macron, amb 39 anys, el president més jove de la Cinquena República

RedaccióActualitzat

França ha viscut unes eleccions úniques. Per primer cop en 60 anys no hi havia cap candidat dels partits tradicionals, conservadors i socialistes, a la segona volta. I ha guanyat el nouvingut Emmanuel Macron.

Macron ha passat de la seva primera experiència política, com a assessor de Fraçois Hollande, a ser el president de país. Ha trigat cinc anys, una trajectòria fulgurant.

La "fórmula Emmanuel Macron"

Una bona dosi de valors d'esquerra i una altra de mesures liberals. Unes gotes de patriotisme, un rajolí de creativitat, i se sacseja tot ben sacsejat a la coctelera dels mitjans i les xarxes socials. Un combinat de laboratori, nou, agosarat i preparat.

Emmanuel Macron arriba al Palau de l'Elisi amb un sac carregat de promeses que es resumeixen en un estil de fer diferent i la necessitat de desmarcar-se del seu mentor, l'ara impopular president sortint François Hollande.

Macron, de 39 anys, ha liderat les enquestes de manera còmoda. La fórmula Macron ha captivat l'electorat tot cultivant l'ambigüitat i combinant valors d'esquerra amb mesures liberals, sense oblidar el patriotisme, l'inconformisme i un europeisme convençut encara que crític.

El candidat té imatge, oratòria i empatia. 39 anys, guapo, ric, intel·ligent, filòsof i pianista. Exbanquer de Rothschild i casat amb Brigitte Trogneux, la seva professora de llengua, 24 anys més gran que ell.

Macron és un socioliberal que pretén moralitzar la vida política i abraça el model nòrdic, la socialdemocràcia 2.0 que ho liberalitza pràcticament tot, i promet assegurar subsidis d'atur i pensions.

Té seguidors entre professionals liberals, entre gent que treballa en gratacels, entre el personal de la indústria tecnològica i, el més important, entre la ciutadania cosmopolita i acomodada que no vol ni riscos ni incerteses.

 

El programa Macron se centra, en paraules seves, a alliberar i revolucionar l'economia. Vol suprimir 120.000 funcionaris. Preveu més seguretat, dosis aleatòries d'ecologia, radicalisme, i adaptar-se a la immigració massiva. Més flexibilitat laboral, retardar l'edat de jubilació, reduir els impostos. Ven un pla d'inversió de 50.000 milions en només cinc anys.

Fa un any, el seu partit no existia. En Marxa! ofereix una visió innovadora, diferent i agosarada. Hi ha antics simpatitzants socialistes, liberals decebuts amb els conservadors i gent que s'estrena. Per això es fa complicat definir la França de Macron.

Ara necessitarà que En Marxa! creixi i superi els partits tradicionals en les legislatives del juny. El seu programa per aprimar el funcionariat, liberalitzar, moralitzar la política, estalviar i invertir necessita un govern compromès, amb cares noves per intentar, com ell diu, alliberar les energies del país i revolucionar l'economia.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut