Armilles Grogues mirant atentament el discurs de Macron (Reuters)
Armilles Grogues mirant atentament el discurs de Macron (Reuters)
París

Macron apuja el salari mínim i abaixa impostos per intentar calmar les protestes

En un missatge televisat, el president francès decreta un estat d'emergència econòmic i social

RedaccióActualitzat

El president francès, Emmanuel Macron, ha anunciat que apujarà 100 euros el salari mínim i abaixarà impostos als pensionistes i als treballadors per intentar calmar les protestes dels Armilles Grogues, que ja fa un mes que duren. Ho ha avançat en un discurs televisat dirigit a la nació francesa de 13 minuts.

Macron ha decretat un estat d'emergència econòmic i social:

"Primer de tot és l'estat d'urgència econòmic i social que vull decretar avui. Volem bastir una França del mèrit, del treball, una França on els nostres fills viuran millor que nosaltres."

A més de l'augment del salari mínim, les hores extres no cotitzaran ni tributaran, s'anul·len les pujades de les taxes que s'havien imposat als jubilats que cobrin menys de 2.000 euros i no tributarà la paga de final d'any.

Macron ha defensat l'impost a les grans fortunes, però ha dit que es reunirà amb les empreses perquè aportin també la seva contribució a la sortida de la crisi, i ha promès reunir-se amb tots els alcaldes per redactar un nou contracte "per la nació".

"No reprendrem el curs normal de les nostres vides, com ha passat massa sovint, en el passat, en crisis semblants, sense que res s'hagi entès realment i res no hagi canviat. Vivim un moment històric per al nostre país. Amb el diàleg, el respecte i el compromís ens en sortirem."

 

Macron, aquest dilluns al vespre, en un missatge televisat a tot el país (Reuters)

 

Unes hores abans, el president francès s'havia compromès davant els responsables de les principals organitzacions sindicals i patronals a prendre decisions "concretes i consistents" per intentar frenar les mobilitzacions d'aquests dies.

El president de França s'enfronta a la crisi més greu dels seus 19 mesos de mandat.

A la trobada d'aquest matí, que ha durat quatre hores, el president de la institució Regions de França, Hervé Morin, ha revelat que Macron li havia assegurat que es farien passos concrets. "Cal que això es compleixi, perquè si no hi ha mesures significatives, el país té el perill de caure en el caos", ha afirmat Morin, que ha afegit que "en el rerefons de tot plegat hi ha una qüestió prou important, que és la seva relació amb els francesos. S'ha d'evitar el pitjor, i per això s'ha de canviar de mètode i de comportament".

Els representants empresarials han transmès al president francès la seva preocupació sobre l'impacte econòmic de les protestes que, segons l'executiu, reduiran una dècima el PIB del país en el quart trimestre.

 

Notícia relacionada: "Armilles Grogues: 'Macron anul·la definitivament la pujada d'impostos als carburants'"

 

Salvini: "Algú vol a Itàlia escenes com les de París?"

 

Salvini durant un acte, aquest dilluns, a Roma (Reuters)

 

El ministre de l'Interior italià i líder ultradretà de la Lliga, Matteo Salvini, ha aprofitat la crisi dels Armilles Grogues a França per demanar flexibilitat a Brussel·les sobre els seus pressupostos. Salvini ha defensat que els comptes del govern ajuden a evitar escenes com les de París.

"Algú vol a Itàlia escenes com les de París? Em costa creure, amb el que està passant a París, que a Brussel·les, per un zero i escaig, imposin a Itàlia sancions, inspeccions, comissaris i controls."

"[Sobre la immigració, si Macron] hagués pensat una mica més en els francesos i no en Itàlia ara tindria menys problemes i menys violència al seu país."

Segons el responsable d'Interior, el creixement i les mesures que ha pres el govern italià són essencials per no crear tensions i desigualtats socials.

 

ARXIVAT A:
FrançaEmmanuel MacronArmilles Grogues
Anar al contingut