Un manifestant sosté una pancarta on es pot llegir "França, el món et mira", en una protesta contra l'article 24 de la Llei de Seguretat Global, el 30 de novembre del 2020 (Reuters/Christian Hartmann)

Macron fa marxa enrere i modificarà la llei que prohibeix gravar la policia

Aquesta decisió arriba després d'una setmana amb quatre anuncis d'investigació per violència policial i protestes multitudinàries

RedaccióActualitzat

El govern francès retirarà el controvertit article 24 de la Llei de Seguretat Global, el que prohibiria filmar policies. Aquesta disposició legal es reescriurà sencera, segons els diputats dels partits que donen suport al text, La Republique en Marche i Agir Ensemble. Això és el que reclamaven els centenars de milers de manifestants que van sortir als carrers de França després d'una setmana amb tres anuncis d'investigació interna i una investigació judicial per quatre episodis diferents de violència policial.

La marxa enrere s'explica per diversos factors. L'oposició al carrer és un d'ells. L'altre, les darreres mostres de violència policial. L'última, la que tindria a veure amb l'agressió al fotoperiodista d'origen sirià Amer al Halbi, ferit en la manifestació de dissabte a París; presumiblement per cops de porra. La Fiscalia ho investiga.

Un altre cas que se suma al de l'agressió policial al productor Michel Zecler. Imatges vergonyoses, segons el president Emmanuel Macron, que avui ha convocat ministres i diputats per abordar, personalment, la crisi de l'article 24.

Entre els assistents hi havia el ministre de l'Interior, Gerard Darmanin, que aquest vespre, en comissió a l'Assemblea Nacional, ha insistit que són casos aïllats i que no hi ha un divorci entre la policia i els ciutadans.

En el redactat original, la llei preveia sancions de fins a 45.000 euros de multa per a qualsevol que difongués imatges d'agents de policia amb "voluntat de fer mal", una condició que els crítics amb la llei consideren massa ambigua i que podria arribar a lesionar la llibertat d'informació.

Els esforços del govern negant aquesta possibilitat no han estat suficients, per la qual cosa, finalment, ha acabat cedint a les demandes populars.

ARXIVAT A:
França
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut