Macron, furiós amb els Estats Units i Austràlia, crida a consultes els seus ambaixadors

L'acord militar entre els Estats Units, el Regne Unit i Austràlia, negociat a l'esquena de França, ha provocat una crisi diplomàtica "excepcional" entre països suposadament aliats

Jordi Brescó MontserratActualitzat

França se sent insultada i traïda. Tres dels seus suposats aliats, els Estats Units, el Regne Unit i Austràlia, han negociat a la seva esquena una aliança militar conjunta que, de retruc, els ha fet perdre un contracte milionari que ja tenien aparaulat amb el país oceànic.

66.000 milions de dòlars és una xifra prou significativa, però els diners que França hauria aconseguit venent els submarins a Austràlia són un mal menor per a Emmanuel Macron.

El que realment ha dolgut al president francès és haver-se quedat al marge de tot plegat, a més d'assabentar-se de les negociacions entre els tres països pràcticament en el mateix moment en què s'anunciava l'acord.

L'acord entre els Estats Units, Austràlia i el Regne Unit es va anunciar a través d'una conferència telemàtica (Reuters/Tom Brenner)

A set mesos de les eleccions generals franceses, i amb Marine Le Pen seguint-lo de prop en les enquestes, Macron sap que la seva reacció serà observada amb lupa. I per això ha volgut enviar un missatge clar.

Els ambaixadors francesos a Austràlia i els Estats Units han estat cridats a consultes: abandonaran la seva posició de manera temporal i viatjaran fins a París.

Es tracta d'una decisió "excepcional", com s'ha volgut destacar des del mateix Elisi, justificada per la "gravetat excepcional" de l'assumpte.

La Indopacífica, una regió clau

De manera individual, tant Austràlia com els Estats Units i el Regne Unit han declarat públicament que segueixen comptant amb França com un estret aliat per als seus interessos, i que entenien la seva decepció.

Però aquesta "punyalada per l'esquena", com la va definir el ministre francès d'Exteriors, Jean-Yves Le Drian, farà replantejar el paper que vol jugar França en la regió Indopacífica i, sobretot, amb qui vol jugar-lo.

Macron haurà de mirar cap a una altra banda, ja que Biden l'ha avançat per la dreta. Amb l'acord dels submarins nuclears amb Austràlia no tan sols ha confirmat un aliat situat a prop de Xina, sinó que a més l'ha reforçat militarment.

ARXIVAT A:
FrançaEmmanuel MacronEstats UnitsJoe BidenAustràliaRegne UnitBoris Johnson
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut