Macron diu que "Andorra és europea" en la seva visita com a copríncep del Principat

El president francès, trencant el protocol, ha saludat, s'ha fet selfies i ha signat autògrafs a tots aquells andorrans que l'hi han demanat

RedaccióActualitzat

Andorra ha rebut una visita molt especial: la d'Emmanuel Macron, el seu copríncep, que ha complert així la tradició, que és que el president de la República Francesa la visiti un cop durant el seu mandat.

I és que les particularitats històriques del Principat fan que aquests dos personatges, el bisbe de la Seu d'Urgell i el president de França, siguin els dos caps d'estat d'Andorra.

El president francès ha volgut visitar les set parròquies d'Andorra i, trencant el protocol, ha saludat, s'ha fet selfies i ha signat autògrafs a tots aquells andorrans que l'hi han demanat. Els comerços estaven obligats a tancar durant una hora coincidint amb la visita i les escoles també han aturat les classes per poder saludar el seu copríncep.

Durant la seva visita al Principat, en què ha participat en una sessió parlamentària de caire solemne a la Casa de la Vall, també ha volgut donar suport al projecte per convertir tant aquest edifici com la catedral de la Seu d'Urgell, el Castell de Foix i d'altres elements materials que ajuden a entendre la història del coprincipat andorrà en Patrimoni Mundial de la Unesco.

 

Macron defensa que Andorra no perdrà sobirania si s'associa amb la UE

Emmanuel Macron ha elogiat el camí d'Andorra cap a la integració amb la Unió Europea, que no suposarà, ha dit, una "renúncia a la seva sobirania". A més, ha afirmat que el nou marc de relació tampoc comportarà una reducció de la seva identitat i que, precisament, aquesta s'haurà de "reivindicar" d'una manera forta.

Macron ha afirmat que "Andorra és europea" i que arribar a un acord d'associació amb la UE "no és renunciar a la sobirania del poble andorrà ni diluir la seva identitat".

En aquest sentit, ha afegit:

"Europa no és un espai on es vulguin diluir les identitats, cultures, llengües i tradicions" i ha encoratjat el govern del Principat i la societat a continuar negociant i defensar les "especificitats" del país dins d'aquest nou marc d'obertura internacional.

Macron amb la síndica general, Rosa Suñé, i el copríncep episcopal i arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives (ACN)

 

Per la seva banda, la síndica general, Rosa Suñé, ha admès que, tot i els canvis, Andorra encara té molta feina per fer:

"Fa anys que Andorra ha volgut deixar de ser una excepció al cor d'Europa. Efectivament, Andorra a emprès el camí de la cooperació i la transparència, un camí que no ha estat exempt de dificultats."


El president francès ha saludat el copríncep episcopal i arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives. I a la Casa de la Vall, l'antiga seu del Parlament andorrà, fotografia oficial amb tots els consellers -guarnits amb la indumentària tradicional.

Fotografia oficial dels membres del Parlament i el govern andorrà amb el copríncep d'Andorra i president de França, Emmanuel Macron, amb el cap de govern d'Andorra, Xavier Espot (ACN)

 

S'espera que el nou cap de govern, Xavier Espot, segelli d'una vegada aquest acord d'associació amb la Unió Europea i continuï la diversificació econòmica.

Andorra té 70.000 habitants; va sortir de la llista negra dels paradisos fiscals el 2010 i des de llavors ha anat introduint impostos, tot i que molt més baixos que els dels seus veïns.

Un altre dels temes controvertits al país és la regulació de l'avortament, actualment prohibit en tots els supòsits. Macron ha dit que ha de ser el govern andorrà i no pas ell qui decideixi si cal canviar les lleis.

ARXIVAT A:
AndorraEmmanuel Macron
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut