El primer ministre, Édouard Philippe, i el president, Emmanuel Macron (Reuters)
El primer ministre, Édouard Philippe, i el president, Emmanuel Macron (Reuters)
París

Macron suspèn la pujada dels carburants per guanyar temps davant els Armilles Grogues

Els Armilles Grogues reben les mesures amb cert escepticisme: "I d'aquí a sis mesos, què?

Actualitzat


El govern francès ha suspès durant sis mesos l'augment dels impostos als carburants. I els rebuts del gas i l'electricitat no pujaran durant l'hivern.

Ho ha anunciat en un missatge a la televisió el primer ministre, Édouard Philippe, en un intent de sortir de la crisi generada per les protestes dels Armilles Grogues, la pitjor des que el president, Emmanuel Macron, va arribar a l'Elisi fa un any i mig.

"Cap taxa justifica posar en perill la unitat de la Nació."

"Aquesta decisió d'efecte immediat ha de portar la tranquil·litat i la serenitat al país. I ens ha de permetre iniciar un veritable diàleg conjunt sobre les preocupacions que s'han expressat aquestes últimes setmanes."

"Cal reflexionar conjuntament sobre el ritme de la transició ecològica conservant el seu objectiu: lluitar contra la pol·lució, contra el canvi climàtic, que amenacen primer els més febles. Hem d'acompanyar millor els francesos en aquesta transició."

Philippe ha afegit que "el govern hauria de ser sord per no escoltar la còlera dels francesos". El primer ministre francès ha demanat que s'aturi la violència d'alguns manifestants.

 

 

La pujada de les taxes sobre els carburants que havia d'entrar en vigor l'1 de gener, és a l'origen de les queixes dels Armilles Grogues, tot i que el moviment s'ha fet cada cop més heterogeni i ara aplega diferents sectors descontents amb les polítiques i les reformes de Macron.

Concretament, el govern francès ha accedit a suspendre la pujada de la taxa del carboni, sobre la gasolina, el fuel i el dièsel, la unificació fiscal entre el dièsel i la gasolina i la igualtat fiscal del dièsel per als empresaris no transportistes i els particulars.

Els partits van alertar que la mesura havia d'anar acompanyada d'altres per aconseguir "calmar" les protestes. L'oposició francesa ja ha dit que les mesures són insuficients.

Philippe ho ha admès en el seu discurs i esperen que els 6 mesos serveixin per negociar.

"Volem que en aquest lapse de temps poder identificar i posar en marxa mesures d'acompanyament justes i eficaces. Si no les trobem, en veurem les conseqüències."

 

 

El primer ministre també ha anunciat que es farà una consulta local entre el 15 de desembre i l'1 de març perquè segons Philippe calen solucions diverses.

"Les solucions ha de ser diferents a les grans ciutats i als pobles. Parlem-ne, millorem-ho, completem-les. Estic a punt."

"Hem de trobar conjuntament la millor manera d'ajudar les persones que treballen lluny del seu domicili. Reflexionar sobre una millor gestió del transport fora de les ciutats, per exemple, amb ajudes a la mobilitat."

Segons el ministre de Finances francès, en les dues primeres setmanes d'accions dels Armilles Grogues, tan a prop de les dates nadalenques, ja han tingut un "impacte sever i continu" en l'economia.

"I d'aquí a sis mesos, què?"

Aquesta és la pregunta que es fan els Armilles Grogues, a les xarxes socials, just després de l'anunci del govern, com els Armilles Grogues de Bordeus que apleguen 6.000 membres a Facebook.

"No estem gens satisfets. Només són anuncis per calmar la situació."

"Els francesos ja no volen les molles, volen la baguet sencera."

 

 

Acord d'urgència a l'Elisi

Aquest és un gest reclamat per totes les bandes, partits -excepte els ecologistes- amb qui es va reunir el primer ministre aquest dilluns i els manifestants del grup La República en Marxa, LREM.

Philippe ha anunciat aquesta mesura de satisfacció, que es va decidir aquest dilluns al vespre a l'Elisi, sota la presidència d'Emmanuel Macron.

Davant de la urgència de la situació, aquest dilluns al vespre es va convocar una reunió a l'Elisi. A la cimera on es va prendre la decisió, encapçalada pel president Emmanuel Macron i el primer ministre, Édouard Philippe, hi havia una desena de ministres, entre altres, el de Transició Ecològica, François Rugy, i el d'Economia, Bruno Le Maire, que van escurçar un viatge a l'estranger.

La reunió prevista amb els Armilles Grogues per a aquest dimarts a la tarda a Matignon, la seu del primer ministre, ha quedat suspesa, per bé que perillava, ja que els manifestants haurien decidit no anar-hi per amenaces d'altres Armilles Grogues.

 

La pitjor crisi de Macron

Els impostos als carburants van ser la primera reivindicació de les manifestacions, que han crescut les últimes setmanes fins a derivar en la pitjor crisi des que Emmanuel Macron va arribar a la presidència.

La crisi ha deteriorat la popularitat del president de la República. Una enquesta que aquest dimarts publica "Paris Match" la situa en el 23 per cent. Una dada pitjor que la que tenia, al mateix punt de mandat, François Hollande. El predecessor de Macron estava considerat aleshores el president menys popular de la història moderna de França.

Aquesta matinada s'ha obert l'autopista AP-7 a la Jonquera, després dels talls dels Armilles Grogues a França, que ahir ja van causar més de 14 quilòmetres de cua a la frontera.

 

 

ARXIVAT A:
Armilles GroguesFrança
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut