Emmanuel Macron: "La resposta no és la democràcia autoritària, sinó l'autoritat de la democràcia" (Reuters)
Emmanuel Macron: "La resposta no és la democràcia autoritària, sinó l'autoritat de la democràcia" (Reuters)
Estrasburg

Macron avisa que "els egoismes nacionals" duen Europa a "una mena de guerra civil"

El president francès ha defensat una Europa sobirana que fugi dels autoritarismes, en un discurs al Parlament Europeu

RedaccióActualitzat

El president francès, Emmanuel Macron, s'ha adreçat als diputats del Parlament Europeu per primer cop des que va ser elegit. Macron ha parlat de la necessitat de reformular una Europa amenaçada, entre altres, ha dit, pels egoismes nacionals. Una nova Europa on Macron vol que França recuperi el lideratge.

Enmig d'una gran expectació, els eurodiputats han rebut drets el jove mandatari francès: 39 anys. El president d'un dels països més poderosos del món, que només ha conegut una Europa en pau, i que ha començat parlant de guerra:

"Estem en una mena de guerra civil europea, que fa aparèixer les nostres diferències i algunes vegades els egoismes nacionals, i això sembla més important que el que ens uneix davant de la resta del món. Hem de construir una nova sobirania europea per donar respostes clares i fermes als desordres del món"

 

 

En una clara al·lusió a Catalunya, Macron ha dit que cal "respectar les constitucions". Ha admès que és "sensible a totes les expressions culturals" i ha afirmat que Europa "sempre" les ha reconegut. Amb tot, ha defensat també el "marc constitucional" en el qual es manifesten. La sobirania, ha dit el líder europeu, "s'expressa a l'àmbit estatal".

"Acompanyament de les especificitats, de la riquesa de la nostra diversitat? Sí, però en un marc democràtic, i això suposa que respectem les constitucions que els pobles han escollit, agradi o no (···) Les constitucions no es trossegen i la sobirania no es desfà excepte si el poble decideix fer-ho"

Macron ha apel·lat a la força de la Unió Europea per contrarestar els populismes, els nacionalismes i els autoritarismes. Tot plegat adornat amb una frase amb la intenció de ser recordada:

"Davant l'autoritarisme que ens envolta, la resposta no és la democràcia autoritària, sinó l'autoritat de la democràcia"

Més retòrica que propostes. La música agrada, en línies generals, a la majoria dels grups parlamentaris, però els eurodiputats troben a faltar una lletra més consistent. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha volgut deixar clar que "Europa no és només francoalemanya. Avui som 28. Demà 27. Perquè tot això funcioni, necessitem l'acord de tota la resta."

Macron és el quart líder europeu que participa en els debats sobre el futur d'Europa en un ple a Estrasburg amb tots els eurodiputats i Jean-Claude Juncker. Ja hi han participat el primer ministre d'Irlanda, Leo Varadkar, el de Croàcia, Andrej Plenkovic, i el de Portugal, António Costa. El pròxim líder europeu que anirà a l'Eurocambra serà el primer ministre belga, Charles Michel, que ho farà en la sessió plenària programada el mes de maig.

Notícia relacionada: Macron afirma que va convèncer Trump de "quedar-se molt de temps" a Síria

ARXIVAT A:
Unió EuropeaParlament Europeu
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut