Macron amenaça Rivera de trencar relacions: "Aliar-se amb l'extrema dreta no és opció"
Emmanuel Macron recela de l'aproximació de Cs a Vox (Reuters/Denis Balibouse)

Macron amenaça Rivera de trencar relacions: "Aliar-se amb l'extrema dreta no és opció"

El president de França avisa Ciutadans que podrien quedar fora del grup liberal, el tercer de l'Eurocambra, després de les eleccions del 26M

RedaccióActualitzat

Emmanuel Macron, president de França i líder de La República En Marxa, formació aliada amb Ciutadans al Parlament Europeu, veu amb "gran preocupació" l'acostament del partit d'Albert Rivera a l'extrema dreta de Vox, que, consideren, "no és cap anècdota".

Fonts de l'Elisi han mostrat aquesta preocupació durant una trobada amb premsa espanyola, i han volgut deixar clar que "no hi pot haver incoherències ni ambigüitats".

"Si hi hagués una cooperació en una plataforma comuna local entre Cs i l'extrema dreta, això qüestionaria aquesta cooperació [de Cs amb LREM] inclòs el treball europeu. No podem ignorar el que succeeix a nivell nacional, local a Espanya."

"No hi ha cap ambigüitat: qualsevol treball de fons, de cooperació amb l'extrema dreta és molt greu. França, com a Executiu, no tindrà complaença amb l'extrema dreta."


En l'última legislatura del Parlament Europeu (2014-2019), LREM de Macron i Cs han format part del grup Aliança de Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE), que els pròxims cinc anys passarà a denominar-se Renovar Europa.

Amb 68 eurodiputats, ALDE es va convertir el 2014 en la quarta força del Parlament Europeu, però el 26M ha obtingut 106 escons i ha recuperat la tercera posició que ha tingut tradicionalment sota diferents sigles, darrera dels conservadors del PPE i dels socialdemòcrates de l'S&D.

 

Albert Rivera, dimarts passat, al Congrés dels Diputats, després de reunir-se amb Pedro Sánchez (Efe/Kiko Huesca)

 

Fonts de la presidència francesa no s'han volgut pronunciar de manera taxativa sobre la continuïtat de Cs a Renovar Europa, però han assegurat que "en el grup ho estem estudiant" i que "no volem prendre decisions massa precipitades".

També s'ha referit a aquesta qüestió la secretària d'Estat d'Afers Europeus del govern francès, Amélie de Montchalin, que ha declarat sense cap ambigüitat:

"Considerem que l'aliança amb l'extrema dreta com hem vist a Espanya no és una opció".


Montchalin, de tota manera, ha afegit que la decisió final correspon al grup parlamentari:

"És una decisió que el grup ha de prendre sobre els límits, què pertany al grup i què no. El grup ha de jugar les seves cartes internes, els seus valors i límits i haurà de prendre les decisions."  


Es dona la circumstància, d'altra banda, que, paral·lelament, Montchalin ha remarcat la proximitat i la bona entesa -dins d'algunes discrepàncies- entre Macron i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

 

Sánchez i Macron van sopar junts a París l'endemà de les eleccions europees (Efe/Fernando Calvo)

 

Les bones relacions van quedar escenificades en el sopar que tots dos van mantenir el dia abans de la cimera posterior a les eleccions europees del 26M.


Ciutadans: "La relació és més estreta"

El partit taronja ha reaccionat als advertiments arribats des de França mostrant-se convençut que continuaran rebent el suport de la formació liderada per Macron.

"LREM seguirà sent un suport important per a Ciutadans, ja que Macron coincideix amb el criteri que va aprovar l'executiva per unanimitat, i que els liberals encarem una legislatura amb més força que mai per a renovar Europa".


En el comunicat emès també asseguren que Macron s'ha sumat al grup liberal europeu "gràcies a Ciutadans".

ARXIVAT A:
Unió EuropeaCsEmmanuel MacronAlbert RiveraEleccions europees 26M
Anar al contingut