Un adhesiu, a París, reclama a Macron que reinstauri l'impost sobre les grans fortunes (Reuters)
Un adhesiu, a París, reclama a Macron que reinstauri l'impost sobre les grans fortunes (Reuters)
França

Macron abordarà la crisi dels Armilles Grogues amb els sindicats i la patronal

Els ha convocat aquest dilluns a l'Elisi i més tard anunciarà mesures concretes de resposta a les mobilitzacions

Juli RodésActualitzat

El president de França, Emmanuel Macron, es reunirà aquest dilluns amb els cinc principals sindicats i les tres grans organitzacions empresarials del país, i també amb les associacions de càrrecs electes municipals.

Fonts de la presidència i també fonts sindicals han explicat que la trobada es farà al Palau de l'Elisi, residència del president de la república, a les deu del matí.

"El president vol reunir totes les forces polítiques, territorials, econòmiques i socials en aquests temps difícils per a la nació, per escoltar les seves veus i propostes de cara a mobilitzar-les."

Segons el diari francès "L'Opinion", "l'objectiu [de la reunió] és presentar-los les mesures que el president anunciarà al país, previsiblement, més tard durant la jornada".

 

Un integrant dels Armilles Grogues llueix un adhesiu que demana la dimissió de Macron (Reuters)

 

Abans de saber-se aquesta reunió, ja estava previst que Macron comparegués públicament aquest dilluns o dimarts per anunciar un seguit de mesures per reconduir la crisi generada per les mobilitzacions dels Armilles Grogues.

La trobada de dilluns no serà la primera entre el govern i els agents econòmics i socials des que, el 17 de novembre, van començar les protestes contra la pujada dels impostos sobre els carburants.

El 30 de novembre ja es van reunir amb el primer ministre, Édouard Philippe, per demanar-li l'adopció de mesures ràpides i concretes. Una setmana més tard, aquest divendres, va tenir lloc una primera taula rodona, al Ministeri de Treball, a la qual van assistir diversos ministres.

 

El president de França, Emmanuel Macron, en una compareixença al Palau de l'Elisi el 21 de novembre (Reuters)

 

A l'Elisi, Macron seurà amb representants dels sindicats CGT, CFDT, FO, CFE-CGE i CFTC, i de les patronals Medef, CPME i O2P.

La reunió tindrà lloc després de la quarta jornada de protestes dels Armilles Grogues, en què han participat unes 136.000 persones a tot França i que s'ha tancat amb més de mil detinguts i un centenar llarg de ferits. Una mobilització que es va mantenir malgrat la rectificació del president Macron, que va suspendre la pujada d'impostos que estava en l'origen de les protestes.

 

Un integrant dels Armilles Grogues es manifesta amb una bandera i amb una inscripció que demana la dimissió de Macron (Reuters)

 

El ministre de Finances, Bruno Le Maire, ha advertit aquest diumenge que les protestes són un "desastre" per al comerç en particular i per a l'economia en general. I ha anat més enllà, qualificant-les de "crisi democràtica" i "crisi de la nació". Aquest cap de setmana, en previsió d'incidents i danys materials, nombrosos museus i monuments han tancat i també molts comerços i locals del centre de París.

Un altre ministre, Jean-Yves Le Drian, d'Afers Exteriors, ha fet autocrítica sobre el "mètode" utilitzat per abordar la crisi, i ha instat Macron a liderar les reformes necessàries: "Necessitem del president paraules contundents i la renovació del diàleg", ha dit en una entrevista al diari "Le Monde".

ARXIVAT A:
FrançaEmmanuel MacronArmilles Grogues
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut