Luz Gabás guanya el Premi Planeta amb "Lejos de Luisiana", una història d'amor colonial

"Historias de mujeres casadas", una novel·la de la barcelonina Cristina Campos sobre sororitat i feminitat, ha quedat finalista

RedaccióActualitzat

El Planeta premia dues històries d'amor, escrites per dones i amb una certa relació amb el cinema. Luz Gabás s'ha endut el premi amb "Lejos de Luisiana", i la barcelonina Cristina Campos ha quedat finalista amb "Historias de mujeres casadas".

Gabás s'ha presentat amb el pseudònim Hoja de Fresno, i ha aconseguit el milió d'euros del premi més ben dotat de la literatura. La seva obra narra la història d'amor entre un indi i una francesa a la Louisiana del segle XVIII, quan la colònia va passar a mans espanyoles.

Nascuda a Montsó fa 54 anys, Gabás ja és una autora d'èxit. El 2012 va publicar la novel·la "Palmeres en la neu", que havia escrit cinc anys abans. Gabás va aconseguir el millor debut de l'any d'una escriptora i el llibre es va traduir a diversos idiomes. L'obra fins i tot va arribar al cinema i l'adaptació es va endur dos premis Goya de l'Acadèmia del Cinema espanyola.

Gabás ha publicat tres novel·les més amb l'editorial Planeta: "Regreso a tu piel", el 2014; "Como fuego en el hielo", el 2017, i "El latido de la tierra", el 2019.

A banda d'escriure, Gabás també ha tingut temps de ser alcaldessa del poble de Benasc, al Pirineu aragonès, pel Partit Popular, del 2011 al 2015.

Luz Gabás culmina el seu èxit com a escritora de Planeta amb el màxim premi de l'editorial
Luz Gabás culmina el seu èxit com a escriptora de Planeta amb el màxim premi de l'editorial (EFE / Toni Albir)

En el seu discurs, l'autora ha definit el llibre com una "història d'amor irrompible". En una entrevista al canal 3/24, Gabás ha explicat que troba la inspiració en "moments una mica crítics", com és la cessió del territori de Louisiana a l'imperi espanyol.

Gabás explica que la novel·la afronta un tema que l'obsessiona: la tensió entre la passió i la raó. L'escriptora ha recordat que escriure la novel·la li va suposar un repte perquè ho va fer durant la pandèmia de la covid i durant "tres anys complicats de la seva vida personal".


La barcelonina Cristina Campos, finalista

Entre les nou novel·les que aquest any competien pel gran premi --després de l'eliminació d'un dels manuscrits per incomplir les normes--, una obra d'una autora barcelonina ha quedat en segona posició. S'emporta un premi de 200.000 euros.

Es tracta d'"Historias de mujeres casadas", de Cristina Campos. L'ha presentada sota el pseudònim de Gabriela Hausmann.

El llibre narra la història d'una dona i el seu amant imaginari. Campos explora en la novel·la la feminitat, la sororitat i el poder de l'amor.

Nascuda el 1975, Campos també té relació amb el cinema. És directora de càsting de llargmetratges i sèries de televisió.

"Pa de llimona amb llavors de rosella" va ser la seva primera novel·la. Un llibre que també ha arribat al cinema amb el director Benito Zambrano i que ha estat nominada als Goya.

Cristina Campos ha reconegut en pujar a recollir el segon premi que estava molt nerviosa
Cristina Campos ha reconegut en pujar a recollir el segon premi que estava molt nerviosa (EFE / Toni Albir)

En el seu discurs, Campos ha explicat que ha posat l'ànima en la novel·la: "Espero que gaudiu tant de llegir-la com jo he gaudit escrivint-la."

L'autora ha aprofitat per enviar un missatge a la ministra d'Educació, Pilar Alegría, que era entre el públic. Campos ha confessat que va ser una "estudiant nefasta" i ha demanat a la representant política que no es valori només l'ensenyament logicomatemàtic i memorístic: "No veig un espai real per a la creativitat, i a crear també se n'aprèn."

"Si hi ha algun pare o mare desesperat amb un fill que en suspèn quatre, que no desesperi que potser d'aquí 30 anys acabarà sent finalista d'un Premi Planeta"


El Planeta amb més manuscrits

Enguany es feia la 71a edició del Premi Planeta.

S'han presentat als premis 846 treballs, 200 més que el 2021. És l'edició amb més obres rebudes.

El president del grup Planeta, José Creuheras, i els membres del jurat en roda de premsa
El president del Grup Planeta, José Creuheras, i els membres del jurat en roda de premsa (ACN / Oriol Darnés)
ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut