Luxemburg rebutja que la Comissió Europea indemnitzi la cooperativa Fruits de Ponent pels danys causats per la crisi de preus del 2014

Actualitzat

ACN Brussel·les.-El Tribunal General de la Unió Europea ha rebutjat que la Comissió Europea indemnitzi la cooperativa Fruits de Ponent per la crisi de preus de la fruita del 2014 agreujada pel veto rus a determinats productes de fruita dolça com a conseqüència de les sancions europees a Moscou. El tribunal amb seu a Luxemburg ha desestimat que l'executiu europeu "infringís de manera manifesta i greu" les seves responsabilitats a l'hora de gestionar aquesta crisi i ha negat que actués "tard" i de manera "inadequada", tal com argumentava l'acusació. Amb l'objectiu de defensar els interessos dels socis de l'entitat, Fruits de Ponent reclamava poc més de 300.000 euros com a compensació per la gestió que va dur a terme Brussel·les davant la crisi de preus de la fruita i el posterior veto rus. Fruits de Ponent encara pot recorre la sentència en última instància al Tribunal de Justícia de la UE.

La demandaLa cooperativa de segon grau d'Alcarràs (Segrià) Fruits de Ponent va presentar el 2016 una demanda davant el Tribunal General de la Unió Europea contra la Comissió Europea per les pèrdues econòmiques de la campanya de la fruita dolça del 2014.La cooperativa considerava "ineficaces" les mesures que havia adoptat l'executiu europeu per fer-hi front com a organisme responsable en la regulació dels mercats i reclamava "molta més agilitat" a l'hora de defensar "els interessos generals d'un sector que va veure com perdia milions de tones de fruita amb les conseqüències econòmiques fatals". En concret, Fruits de Ponent demandava a la CE per "responsabilitat extracontractual"."Una compensació moral"El grup cooperatiu demanava 312.434 euros que, tanmateix, no veien suficient per recuperar "tot el que es va perdre", tal com explicava el seu director, Josep Presseguer, a l'ACN al febrer. L'organització agrària Aeall-Asaja va quantificar en 190 milions d'euros les pèrdues dels productors de fruita dolça de les comarques de Lleida durant aquella campanya.Per això, l'acusació no només volia una quantia econòmica sinó també "una compensació moral". En aquest sentit, buscaven crear "un precedent dient a la CE que va actuar tard i malament", va explicar la defensa de Fruits de Ponent."Ens agradaria que es digués clarament a la Comissió que va actuar de manera matussera i que el sector mereix molt més respecte que el que s'ha mostrat fins al moment", va dir el director general de Fruits de Ponent. L'annexió russa de Crimea i l'impacte a LleidaLa campanya de fruita d'os del 2014 a Lleida va estar marcada per una crisi de preus que es va agreujar definitivament arran de la crisi a política a Ucraïna. La UE va decidir imposar aquell any sancions a Rússia per annexionar Crimea i el Kremlin va reaccionar imposant un veto a determinats productes agraris europeus, entre ells la fruita lleidatana. Fruits de Ponent recorda que els danys col·laterals d'aquest xoc entre Brussel·les i Moscou va ser "nefast" per al seu sector causant "abundants pèrdues econòmiques".

Anar al contingut