L'ús de la xarxa es dispara durant l'estat d'alarma: consells per a un ús responsable

Les videotrucades s'han multiplicat per vuit i el trànsit per internet gairebé s'ha duplicat

RedaccióActualitzat

Des que va començar el confinament, l'ús de la xarxa s'ha disparat i s'ha convertit en un pilar per al dia a dia. Les videotrucades i també la televisió en streaming són el que més ha crescut.

Les videotrucades s'han multiplicat per vuit, segons el govern espanyol, i el trànsit per internet gairebé s'ha duplicat.

Teletreball, oci i relacions socials: tot depèn ara de la xarxa, però internet aguantarà? Els experts són optimistes i creuen que sí, però aconsellen ser responsables amb l'ús que se'n fa en horari laborable.

Segons José Antonio Morán, professor d'Informàtica i Telecomunicacions de la UOC, després dels dies de confinament que portem, el comportament a la xarxa és bo.

"Jo crec que ara ja portem uns quants dies de confinament i la veritat és que el comportament de la xarxa fins ara ha estat bo. Amb la qual cosa no hem de preveure que hi hagi un empitjorament, perquè el canvi de model ja el tenim i fa dies que està funcionant."

 

La plataforma catalana de
Plataforma de streaming

I perquè tot segueixi funcionant, cal seguir uns consells bàsics. Com ara connectar els aparells directament al router en lloc de via wifi sempre que sigui possible. I durant les hores punta, segons Eduard Martín, director del Programa 5G de la Mobile World Capital, prescindir de la imatge:

"Restringir les imatges. Ara estem fent tots teletreball, i potser ens fa il·lusió, oi?, veure'ns tots. Doncs hi ha moltes vegades que quan la reunió ha començat podem prescindir de la imatge i quedar-nos només amb la veu."  


Els experts com Martín apunten que tot plegat pot ajudar a reduir la bretxa digital i a portar un canvi de mentalitat cap a una societat més digitalitzada.

"Ha passat d'una manera inesperada. Per una necessitat. Realment la situació és complexa, és molt trista, i segurament no és el millor camí per veure com sí que les tecnologies digitals poden ajudar a tenir una altra manera de fer les coses. I aquest és el camí de la digitalització. Potser ens ha caigut de cop..."

 

Les plataformes digitals accepten rebaixar-se el nivell de resolució

La Comissió Europea, per impedir que la xarxa es col·lapsi amb l'augment de la demanda, ha demanat a les plataformes digitals que rebaixin el nivell de resolució dels seus continguts, una petició que Netflix, YouTube i Amazon Video han acceptat.

La idea és evitar un possible col·lapse de les xarxes a causa del pic de demanda que s'està experimentant aquests dies, quan la gent es troba confinada a casa i consumeix més continguts en streaming del que és habitual.

La reproducció de vídeos per internet, especialment en alta o molt alta qualitat, requereix grans quantitats de dades, de manera que podria contribuir a saturar la infraestructura d'internet.

Això podria causar interrupcions del servei que no només afectarien els que consumeixen entreteniment, sinó també als que estiguin treballant remotament o facin servir internet per proveir serveis considerats essencials, segons han explicat des d'Amazon Prime Video:

"Estem treballant amb les autoritats locals i els proveïdors de serveis d'internet allà on sigui necessari per ajudar a mitigar qualsevol congestió de la xarxa, incloent Europa, on ja hem començat a reduir la taxa de bits."

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Xarxes socials Internet
Anar al contingut