Eduard Martín, de MWCapital. Rosa Paradell, de la Fundació i2CAT,  Marc Pifarré, d'Aigües de Catalunya i Miguel Ángel Fernández, de Telefònica,…
Eduard Martín, de MWCapital. Rosa Paradell, de la Fundació i2CAT, Marc Pifarré, d'Aigües de Catalunya i Miguel Ángel Fernández, de Telefònica, en la presentació dels comptadors intel·ligents d'aigua a Móra la Nova

L'ús de la tecnologia 5G entra a les cases i empreses de Móra la Nova amb els primers comptadors d'aigua intel·ligents

ACN Móra la Nova - A Móra la Nova (Ribera d'Ebre) s'han instal·lat una seixantena de comptadors intel·ligents amb tecnologia 5G que envien dades de consum i també de "no-consum" en temps real. Això permet detectar "fuites i avaries" amb immediatesa i fins i tot alertar d'una situació d'emergència quan hi ha "períodes inusuals d'interrupció de la despesa d'aigua" en domicilis on la gent viu sola. És el cas de la Carme Saloni, una de les primeres veïnes que té nou comptador. "Estic sola, i si no gasto aigua durant temps, ho trobarien estrany", ha explicat. El Mobile World Capital i la Generalitat no descarten estendre els comptadors a tot el municipi i també en els regadius agrícoles perquè és un sistema que permet disminuir el malbaratament hídric.

Els comptadors uneixen connexió 5G i intel·ligència artificial amb la telelectura i l'algorítmica per a aconseguir una major eficiència hídrica al territori. Amb la tecnologia 5G es pot veure en temps real el consum, reduint la latència a mil·lisegons, connectar múltiples dispositius (IoT), augmentar l'eficiència energètica dels mateixos i garantir el seu funcionament en emplaçaments de difícil accés i cobertura.

El pilot inclou un equipament de 37 comptadors al polígon Els Aubals de Móra la Nova i 1 comptador sectorial que recull dades de tot el conjunt industrial, tots ells dotats amb mòduls de telelectura 5G per monitorar el consum i fer balanços que permetin optimitzar l'eficiència hídrica. 20 comptadors més s'han posat en domicilis de persones d'edat avançada que viuen soles a casa i que participen en diversos projectes socials de l'Ajuntament de Móra la Nova i del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. També se n'han instal·lat en edificis municipals, com el poliesportiu, la biblioteca o els centres d'ensenyament.A l'estiu es van instal·lar els sensors, comptadors d'aigua i equips de mesura, després s'han desenvolupat els algoritmes i s'han implantat les eines tecnològiques que fan possible aquest control hídric, que va finalitzar el passat mes d'octubre, i aquest mes de novembre es van fer els tests dels comptadors i proves per implementar solucions segons els resultats obtinguts.

El projecte ha sigut possible gràcies a la col·laboració dels socis impulsors del pilot, Aigües de Catalunya, l'Ajuntament de Móra la Nova i Telefónica, i els socis de la iniciativa Àrees 5G, la Generalitat, el MWCapital i la Fundació i2CAT. També hi participen el Consell Comarcal de la Ribera de l'Ebre, la Diputació de Tarragona, l'IDECE i el Consorci per a la promoció del sòl industrial del Molló.

Els comptadors i els proves amb drons són els primers usos del laboratori 5G del Molló des d'on es preveu impulsar sectors estratègics per al conjunt de les Terres de l'Ebre, l'energètic, l'agroalimentari i l'agricultura de regadiu, i el de la salut -la tecnologia 5G pot ajudar als hospitals a millorar el seu servei i també amb la teleassistència-

Anar al contingut