Un carrer d'Horta de Sant Joan sota la neu

Una quarantena d'escoles tancades i 13 comarques sense transport escolar per la nevada

S'ha suspès el transport escolar a comarques de Ponent, Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, tot i que es preveu que la majoria d'escoles obriran per acollir els alumnes que puguin arribar-hi

RedaccióActualitzat

Una quarantena de centres educatius de les comarques de Ponent, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre no han obert avui per les afectacions causades pel temporal de neu. La comarca més afectada és el Priorat, bàsicament per problemes amb el subministrament elèctric.

Al Camp de Tarragona no han pogut començar el curs aquest dilluns 9 centres: l'Escola Serra de Prades, a la comarca del Baix Camp. I al Priorat, l'Institut Escola Montsant de Cornudella de Montsant, l'Escola Pius XII - ZER L'Aglà del Molar, l'Escola Antoni Vilanova i l'Institut Antoni Vilanova de Falset, l'Escola Llicorella - ZER L'Aglà de Gratallops, l'Escola Serra Major - ZER L'Aglà de la Vilella Baixa, l'Escola Garbí - ZER Montsant-Serra de Prades Poboleda, i l'Escola Montsant d'Ulldemolins.

A les comarques de Ponent no han pogut obrir 3 centres: l'Escola Francesc Feliu d'Aitona, al Segrià, i les escoles Vall Major de Bovera i la Mare de Déu de Montserrat de l'Albagés, a les Garrigues.

I a les Terres de l'Ebre no han obert 8 centres educatius: són les escoles la Gessera de Caseres, l'Ametller de la Pobla de Massaluca, El Diví Mestre de Vilalba dels Arcs, Els Castellets de la Fatarella, Sant Blai de Bot, Doctor Ferran de Corbera, Montsagre d'Horta de Sant Joan, l'Escola Josep Riba de l'EMD de la Serra d'Almos.

 

L'Urgell i les Garrigues suspenen el transport escolar aquest dilluns per la nevada
La carretera de sortida del Vilosell, aquest diumenge a les Garrigues


Tretze comarques sense transport escolar

El Consell Comarcal de l'Urgell ha estat el primer que ha decidit suspendre el transport escolar aquest dilluns pel perill que pot suposar tant per a alumnes com per a conductors.

La previsió inicial era que la pluja ajudaria a fondre la neu, però això no ha passat, i ara es preveu que la baixada de temperatures formi plaques de gel a les carreteres. Els centres que tinguin subministraments quedaran oberts per als alumnes que puguin arribar.

 

 

La mesura s'ha pres al marge del que pugui decidir el Departament d'Educació sobre si les escoles obren per als nens que no necessitin transport escolar.

Els professors hi podran arribar?

En aquest sentit, el president del Consell Comarcal, Gerard Balcells, ha donat a entendre que potser caldrà suspendre les classes:

"Cal estudiar-ho bé, perquè hi ha moltes casuístiques, com ara que els professors puguin arribar als centres."

A l'Urgell aquesta mesura afectarà els 570 estudiants de primària i secundària que fan servir les 24 rutes que s'han anul·lat.


La mateixa mesura en tretze comarques més

Altres comarques s'han afegit a l'Urgell: els Consells Comarcals de les Garrigues, el Priorat, la Conca de Barberà, Alt Camp, la Terra Alta, la Noguera, el Pla d'Urgell, la Segarra, el Segrià, el Pallars Jussà i el Pla d'Urgell també han pres la mateixa decisió poques hores després.

Al Baix Camp es mantindrà el servei però amb afectació de la línia de Prades. A les Terres de l'Ebre tampoc hi haurà servei a Tivissa i Móra d'Ebre.

En el cas de l'Alt Camp, no es podran realitzar les rutes de transport escolar de Querol i Mont-ral, els dos municipis més elevats de la comarca i els més afectats per la nevada.

 

 

 

Les escoles obriran?

Pel que fa a l'obertura de les escoles, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha afirmat, cap a les dues del migdia en roda de premsa, que per norma general aquest dilluns obriran totes.

Sàmper, però, ha afegit que es valorarà la situació cas per cas i comarca per comarca, de manera que pot ser que les condicions meteorològiques o de les mateixes escoles ho impedeixi en alguns casos.

En paral·lel, el Departament d'Educació ha precisat que totes les escoles de les comarques afectades que tinguin subministrament d'electricitat i que funcioni la calefacció obriran per acollir els alumnes que hi puguin arribar.

En tot cas, caldrà veure en quins llocs això es pot complir i en quins s'ha de renunciar a obrir-les a causa de la neu acumulada.


L'Aragó suspèn totes les classes

La Comunitat d'Aragó, en canvi, ha decidit seguir l'exemple de Madrid i Castella-la Manxa i suspendre les classes a escoles, instituts i universitats tant dilluns com dimarts.

La decisió s'ha pres aquest diumenge en una reunió telemàtica en què ha participat el president de la comunitat, Javier Lambán, que ha qualificat de "sensata" i "raonable" la mesura:

"Sembla el més sensat i raonable, i és el que estan fent en comunitats autònomes veïnes, que han tingut un impacte similar per la borrasca Filomena."

 

ARXIVAT A:
NevadesEducació
Anar al contingut