Una peça de mosaic hidràulic amb trencadís acabada de fer
Una peça de mosaic hidràulic amb trencadís acabada de fer (ACN / Gemma Aleman)
Manresa

L'únic taller de Catalunya que fa el mosaic hidràulic com a principis del segle XIX

Han recuperat la tècnica de rajoleria que feia servir l'avi, un ofici artesanal que va desaparèixer amb la industrialització

RedaccióActualitzat

Un taller de Manresa és l'únic de tot Catalunya que crea mosaics hidràulics com al segle XIX. Fan les rajoles d'una en una, a mà i amb molta paciència. Han recuperat la tècnica de rajoleria que feia servir l'avi, un ofici artesanal que amb la industrialització es va anar perdent.

El taller el va muntar Bernat Martí, el 1913, i en aquella època hi havia uns 400 tallers. El seu va funcionar a ple rendiment durant anys, fins que, amb l'aparició de nous materials que permetien una fabricació més industrialitzada, va deixar de fer rajoles. De fet, tots van acabar tancant, un darrere l'altre. Ara, els seus nets han decidit recuperar l'ofici de l'avi.

Eines i màquines del segle XIX en ple funcionament  

Fabriquen de forma manual mosaics hidràulics, els que es posaven fa un segle a les cases i que el modernisme va incorporar amb els seus dissenys peculiars.

Durant 30 anys, la família va tenir les eines i les màquines desades en un magatzem. Anaven comprant el material d'empreses del sector que tancaven i també el desaven. Fins que als anys 80 els nets del Bernat van fer el pas i van constituir-se com a Mosaics Martí.

Elaboració d'una peça de mosaic hidràulic amb trencadís
Elaboració d'una peça de mosaic hidràulic amb trencadís (ACN / Gemma Aleman)

Ho van fer seguint el mètode tradicional. Van haver de rehabilitar les premses i ajustar els motlles. L'Albert Martí, un dels nets, explica que ofereixen "una estètica contemporània amb una tècnica del segle XIX":

"Té un procés de producció peça a peça i això ens permet fer unes produccions molt molt personalitzades."


Al taller, combinen els mètodes artesanals amb les matèries primeres actuals, tant amb dissenys modernistes com contemporanis. Només poden fabricar 6 m2 de mosaic hidràulic al dia, mentre que una empresa convencional de ceràmica en pot fer 80.000.  

La seva singularitat atreu clients d'arreu del món i també encàrrecs per rehabilitar mosaics d'edificis històrics com la Pedrera.

Podeu conèixer més de prop la tècnica, i veure i escoltar la resta de declaracions, en el següent vídeo:

 

 

ARXIVAT A:
ArtArquitectura
Anar al contingut