Bolsonaro, amb la seva esposa (Reuters)
Bolsonaro, amb la seva esposa (Reuters)
Brasília

L'ultradretà Bolsonaro, investit nou president del Brasil

En la investidura defensa els valors de la família i de la tradició judeocristiana i promet lluitar contra els "lligams ideològics"

Actualitzat

Jair Bolsonaro ja és el nou president del Brasil. A les sis de la tarda ha arribat al Congrés Nacional per assumir el poder per als pròxims 4 anys.

Després de jurar el càrrec, el nou president ha defensat els valors de la família i de la tradició judeocristiana i ha promès lluitar contra el que ha anomenat "lligams ideològics".

"Unirem el poble, revalorarem la família. Respectarem les religions i la nostra tradició judeocristiana. Combatrem la ideologia de gènere i conservarem els nostres valors. El Brasil tornarà a ser un país lliure dels lligams ideològics."

"Convoco cadascun dels congressistes a ajudar en la tasca d'alliberar definitivament al país del jou de la corrupció, de la violència, de la submissió ideològica."

Bolsonaro ha arribat a la presa de possessió en un vehicle d'època, acompanyat de la seva dona Michelle, seguit d'una caravana d'automòbils i envoltat d'un fort operatiu de seguretat que integra un ampli pla de vigilància que s'ha desplegat per tota la capital brasilera.
 

 

Milers de brasilers han arribat a Brasília per poder veure en directe el seu discurs.
 

 

Jair Bolsonaro ha rebut la banda presidencial, després d'una desfilada amb aclamació popular i d'un discurs en què ha invocat Déu i ha dit que posarà Brasil per sobre de tot. Promet lluitar contra la corrupció i la ideologia feminista dels seus predecessors, Lula da Silva i Dilma Rousseff.

El govern de Bolsonaro tindrà 22 ministeris i inclourà militars i religiosos.

Serà de tarannà liberal en l'àmbit econòmic, conservador en els principis socials i religiosos i seguidor de la política exterior dels Estats Units.

Va guanyar les eleccions presidencials amb un 55% dels vots a l'octubre, en una campanya marcada pels seus discursos racistes, homòfobs i masclistes.

Va ser apunyalat abans de les eleccions i per això s'ha desplegat un important dispositiu de seguretat durant la presa de possessió.

Aquest primer de gener ha assumit el càrrec de nou president del Brasil per donar un gir radical al govern de l'economia més gran de Sud-amèrica.

Després d'assumir el càrrec, Bolsonaro s'ha d'adreçat al palau de Planalto per rebre la banda del seu antecessor, Michel Témer.


Gir a l'extrema dreta

El gir a l'extrema dreta del Brasil suposa un canvi en la política d'aliances del país.

A la presa de possessió han vetat l'assistència del president cubà, Miguel Díaz Canel, i del veneçolà, Nicolás Maduro.

En canvi, altres caps d'estat llatinoamericans com el bolivià Evo Morales hi assisteixen. També hi són el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, en representació de Donald Trump.

Jair Bolsonaro és un més dels polítics d'extrema dreta que arriba al poder i Trump ha estat un dels primers presidents a donar suport al seu missatge. "Felicitats al president Jair Bolsonaro, que acaba de fer un gran discurs d'inauguració: els Estats Units estan amb tu!", ha piulat a Twitter.

 

 

A la presa de possessió, en representació d'Espanya hi ha estat present la presidenta del Congrés dels Diputats, Anna Pastor.

 

ARXIVAT A:
Jair BolsonaroBrasil
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut