Londres

L'última persona que es va reunir amb Litvinenko també acusa el Kremlin del crim

Segons la premsa britànica, Londres enviarà en els pròxims dies membres de Scotland Yard a Moscou i Roma perquè interroguin les últimes tres persones amb què l'exespia mort aquesta setmana va mantenir contactes abans de trobar-se malament. Una d'elles, la que va mantenir l'última reunió amb Litvinenko, el professor italià Mario Scaramella, assenyala sense embuts el Kremlin com a autor del crim. El Regne Unit mira d'aclarir els fets, però tampoc no cerca una confrontació directa amb el Kremlin, perquè vol que Rússia obri els mercats de l'energia a les inversions estrangeres.

Actualitzat

El cos de l'exespia rus Aleksandr Litvinenko, mort aquesta setmana a Londres a causa d'un aparent enverinament radioactiu, l'han traslladat a un dipòsit de cadàvers, segons ha informat aquest matí el govern britànic.

Mentrestant, la policia intenta aclarir les circumstàncies del suposat crim. Segons la premsa, membres de la unitat antiterrorista de Scotland Yard viatjaran d'aquí a uns dies a Roma i a Moscou per interrogar les últimes tres persones que l'exespia va veure abans de trobar-se malament.

Es tracta de dos contactes russos amb qui Litvinenko es va trobar en un hotel de Londres i d'un professor italià, Mario Scaramella, que li hauria facilitat documentació relacionada amb l'assassinat de la periodista Anna Politóvskaia.

En declaracions en un diari italià, Scaramella ha acusat el Kremlin de l'assassinat, tal com va fer Litvinenko en una carta pòstuma. A més, revela que en l'última reunió va facilitar a l'exespia una llista de les persones a les quals els serveis secrets russos volien eliminar, i que hi figuraven tots dos. Per això, afegeix al rotatiu, ha demanat protecció a les autoritats italianes.

Per la seva banda, Peter Hain ha criticat els "atacs" del president rus contra la llibertat i la democràcia, i ha qualificat de "difícils" les relacions entre tots dos països. Londres mira de fer equilibris per no enfrontar-se públicament amb Moscou, ja que té interès perquè Rússia obri els mercats de petroli i gas a les inversions estrangeres.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut