Un funcionari fent l'últim recompte a la presó Model el dia del seu tancament (ACN)
Un funcionari fent l'últim recompte a la presó Model el dia del seu tancament (ACN)
Barcelona

Tanca la Model després de sortir-ne la desena de presos que hi quedaven

Els Mossos d'Esquadra abandonen les torres que envolten el centre i es dona per acabada la seva missió de vigilància exterior

Actualitzat

Ja han sortit els últims presos que quedaven a la Model de Barcelona. D'aquesta manera la presó més antiga de Catalunya tanca les portes després de 113 anys d'història. Amb el trasllat dels últims deu reclusos, els Mossos d'Esquadra abandonen les torres que envolten el centre i es dona per acabada la seva missió de vigilància exterior.

La Conselleria d'Interior ja ha fet el traspàs de competències a la Conselleria de Justícia i aquest departament ho derivarà a l'Ajuntament de Barcelona. 

A dos quarts de vuit del matí, s'ha fet l'últim recompte de presos. Com cada dia, el funcionari encarregat ha anat fent la revisió de les cel·les; aquest matí no hi ha estat gaire estona: només 24 reclusos hi han dormit. Estaven repartits entre la galeria primera i la segona. L'últim sopar dels presos va ser una mica especial i ells mateixos van poder triar el menú: amanida de primer, pizza de segon i gelat de postres.

 

 

El centre penitenciari de la Model ocupa un gran solar a l'Eixample, on, després de la signatura d'un conveni entre la Conselleria de Justícia i l'Ajuntament de Barcelona, es construiran equipaments públics que inclouran un espai de memòria sobre la presó.

La construcció del centre va començar el 1888 per substituir la vella presó d'homes de Barcelona -que des del 1839 es trobava al carrer Reina Amàlia- i el projecte tractava de posar l'accent en la modernitat i higiene. En un principi va acollir 600 presos però s'estima que el 1940, en plena postguerra, la xifra d'interns va arribar als 13.000, amb un gran nombre de presos polítics. Era la dictadura franquista, que va fer una repressió sistemàtica i indiscriminada per motius ideològics d'anarquistes, republicans, catalanistes i altres ideologies.

Aquesta situació va canviar a partir de la Llei d'Amnistia política del 1977, que va suposar que la població reclusa passés a estar bàsicament composta per presos comuns.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut