L'Uliana i els seus fills, acabats d'arribar a Guissona, amb la Sofia, que diumenge havia de tornar a Ucraïna (ACN/Laura Cortés)
Guissona

La Uliana, refugiada ucraïnesa a Guissona amb tres fills: "El que he vist és horrorós"

La família ha trigat dos dies a arribar a Catalunya després d'un llarg viatge en autobús fins a Polònia, on van agafar un avió cap a Girona

Redacció/ACNActualitzat

La Uliana, de 32 anys, i els seus tres fills, de 6, 8 i 11, van arribar dissabte a Guissona fugint de la guerra. Van anar al municipi de la Segarra perquè hi viu la seva cunyada Mariana.

El marit de la Uliana i germà de la Mariana, un bomber de 42 anys, s'ha quedat a la seva ciutat, Lviv, i en una videotrucada amb la família ha explicat que estan muntant campaments i que estan "en alerta" i "preparats per lluitar".

Aquesta ucraïnesa i els tres nens van fugir del país en esclatar la guerra. Van aconseguir bitllets d'autobús per arribar fins a la frontera amb Polònia, un trajecte de 100 quilòmetres que va durar 16 hores. Després, 6 més per creuar la frontera i poder agafar un avió fins a Girona. La Uliana, encara en xoc, no oblida els que s'han quedat enrere:

"El que he vist és horrorós, perquè hi havia molta gent sense bitllet que volia fugir. Molts cotxes, cues quilomètriques, sobretot en cotxe. L'autocar, com que era regular, el deixaven passar més ràpid que els cotxes i per això hem pogut passar abans la frontera." 

Ells se n'han sortit g​ràcies a la rapidesa a l'hora de comprar bitllets d'autobús i avió per internet i per l'ajuda de bombers d'una ciutat de Polònia, amb qui va contactar el pare, i que els van acompanyar fins a l'aeroport. La destinació final, aquest poble de la Segarra on la Mariana viu des de fa 20 anys. 

Dos homes de la família continuen a Ucraïna

Aquest dilluns han fet una videotrucada ràpida a Lviv. El pare els ha dit que els estima i que somriguin, tot i que la més petita no ha pogut. La seva mare reconeix que troba molt a faltar el pare, encara que estan contents de poder haver arribat a Catalunya, on se senten segurs.

Ara conviuen amb el seu cosí Demian, que té 12 anys i és fill de la Mariana. El seu pare és de Guissona i ell ha nascut i viu al poble. Explica que està "content" que els seus cosins siguin a casa amb ell i que per dormir s'organitzen com poden. Sap que han vingut a Guissona per "estar més segurs" i per evitar que passi "el que no ha de passar", diu.

Des de casa la Mariana, a Guissona, segueixen la informació sobre la guerra al seu país
Des de casa la Mariana, a Guissona, segueixen la informació sobre la guerra al seu país (ACN/Laura Cortés)

La mare de la Mariana, la Sofia, ja era a Guissona des de començaments de febrer. Va venir a Catalunya per sotmetre's a una operació i tenia el bitllet d'avió de tornada a Ucraïna per al diumenge 27 de febrer. "Evidentment, no he agafat el vol", explica la Sofia, que afegeix que el seu home, de 75 anys, segueix a casa seva, a Ucraïna, sol.

La Uliana i la seva família són dels primers ucraïnesos que han arribat a Catalunya, tot i que no són els únics. La Mariana comenta que quan els van anar a buscar a l'aeroport de Girona van veure una altra família procedent d'Ucraïna, tot i que no sap cap a on van anar.
 

Guissona, una "petita Ucraïna" a Catalunya

A Guissona hi ha una part important de la població d'origen ucraïnès. De fet, un de cada set veïns són immigrants ucraïnesos, famílies que hi han anat arribant en els últims anys per treballar a la cooperativa de carn local, atrets per la possibilitat d'una nova vida i que en les últimes hores viuen enganxats al mòbil i la televisió amb "el cor trencat".

L'alcalde, Jaume Ars, explica que són una part "indispensable" de l'"ànima" de Guissona, una comunitat de la qual destaca "el sentiment de grup" i la "bona predisposició per treballar".

 

ARXIVAT A:
Ucraïna
Anar al contingut