Brasilia

Lula destitueix el ministre de Defensa brasiler enmig d'una crisi aèria al Brasil

Primera víctima política pel greu accident de l'avió de la companyia TAM a l'aeroport de São Paulo, on van morir prop de 200 persones. El president Lula da Silva ha destituït el fins ara ministre de Defensa, Waldir Pires, el centre de les crítiques des de l'accident de la setmana passada. Lula ha nomenat de substitut l'actual president del Tribunal Suprem, que haurà de mirar de solucionar l'actual crisi aèria que arrossega el país. El país ha viscut nou dies de cancel·lacions i derivacions de vols amb origen o destinació a l'aeroport de Congonhas, on es va estavellar l'aparell de TAM. Lula ha admès que té por de volar.

Actualitzat
La dimissió de Pires s'ha produït vuit dies després que un avió de l'aerolínia brasilera TAM s'estavellés contra un edifici de la mateixa empresa després de patir problemes durant l'aterratge a l'aeroport de Congonhas, al centre de São Paulo.

L'accident va provocar la mort dels 187 ocupants de l'avió i de tretze persones més que estaven a terra. Però aquesta no és l'única tragèdia aèria que pesava sobre Pires, ja que el setembre de l'any passat, just la vigília de la reelecció de Lula per a un segon mandat, van morir 154 persones que viatjaven en un Boeing de l'aerolínia GOL, que es va estavellar a l'Amazònia, després d'impactar en ple vol amb un petit aparell.

Des d'aleshores, però encara amb major mesura, després del sinistre de l'aparell a Congonhas, els endarreriments i les cancel·lacions de vols són freqüents als aeroports brasilers, i les reclamacions entre el govern i els controladors de vol, que depenen directament del Ministeri de Defensa, es van tensar fins al límit de provocar diverses vagues.

Tot plegat ha estat massa per a Pires, de 81 anys i vell amic de Lula, amb una vida política marcada per la defensa dels drets humans. Després de rebre una allau de crítiques per la seva manca de reacció després de la tragèdia a l'aeroport de Congonhas, el ministre no va ser vist públicament ni es va pronunciar sobre l'accident, perquè, segons s'ha sabut ara, havia quedat "totalment abatut".

Anar al contingut