Minsk

Lukaixenko, reelegit president de Bielorússia per àmplia majoria

Ha guanyat amb el 83,5% dels vots

RedaccióActualitzat

Aleksandr Lukaixenko ha guanyat amb el 83,5% dels vots les eleccions presidencials a Bielorússia, que governa amb mà de ferro des de fa 21 anys. L'escrutini oficial li dóna una victòria aclaparadora en uns comicis que l'oposició denuncia com una farsa. Lukaixenko podrà ser reelegit sense haver de passar per una segona volta.

El president rus, Vladímir Putin, ja ha felicitat Lukaixenko per l'àmplia majoria que ha aconseguit, una victòria que, pel líder rus, demostra l'alta autoritat política i la confiança que té entre la població. El cap del Kremlin ha destacat que la victòria d'Alexandr Lukaixenko permetrà aprofundir les relacions bilaterals estratègiques i la cooperació entre els països de l'antiga Unió Soviètica.

L'OSCE no veu garanties en el procés

Bielorússia encara és lluny dels estandards democràtics i les eleccions s'ha fet amb problemes importants. Ho diu l'OSCE, l'Organització per a la Cooperació i la Seguretat a Europa, en el seu informe després d'haver observat el desenvolupament de les eleccions. 

Aleksandr Lukaixenko

Aleksandr Lukaixenko, un dels principals aliats de Putin, és un personatge polèmic. Se'l presenta sovint com l'últim dictador d'Europa, que actua amb un control ferri dels mitjans de comunicació i reprimint sense contemplacions l'oposició.

Però ara està fent equilibris. Brussel·les vigila de prop aquest aliat de Putin, que es mou entre Moscou i la necessitat d'acontentar Europa perquè li aixequi les sancions. Precisament, l'alliberament de sis presos polítics a l'agost tindrà com a premi probable l'aixecament de les sancions que la UE va imposar a Lukaixenko i a desenes de persones del seu entorn.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut