Madrid

Luis Roldán assegura que ell no té els diners i acusa directament l'empresari Fernando Paesa

On són els diners que va robar Luis Roldán? Disset anys després que esclatés l'escàndol el misteri continua. L'exdirector general de la Guàrdia Civil ha sortit de la presó sense revelar-ne l'amagatall i acusant directament l'empresari i exespia Fernando Paesa i l'excomissari general de la Policia Nacional Juan Antonio González, que el va capturar a Laos. Segons Roldán, ell ja va explicar tots els detalls sobre el tema en el seu moment i afirma que l'any 1994 el mateix Paesa li va confessar "que els tenia ell i que eren seus". Luis Roldán ha quedat en llibertat definitiva després de complir 15 dels 31 anys als quals va ser condemnat, malgrat que encara queden moltes incògnites per revelar al voltant d'aquest cas.

Actualitzat
Segons fonts de l'Agència Tributària, l'embargament judicial de les propietats de Roldán ha estat un fracàs. En el procediment civil, els jutges han aconseguit intervenir més d'un milió i mig d'euros gràcies a l'embargament de les seves propietats en territori espanyol. Aquesta xifra, però, afecta només 6 dels seus 15 pisos, i suposa una quantitat que només cobreix el 9% del total de 18 milions d'euros que deu a l'Estat.

El gruix de la seva fortuna, calculada l'any 1993 en uns 10 milions d'euros, continua amagada en diversos paradisos fiscals que la justícia espanyola no ha estat capaç de localitzar durant tota la investigació.

La història de Roldán sembla extreta d'un guió cinematogràfic. L'exdirector general de la Guàrdia Civil va protagonitzar una sonada fuga, que va durar vuit mesos i que va costar el càrrec al ministre de l'Interior, Antoni Asunción, a més de provocar una forta crisi en el govern de Felipe González.

Finalment, Roldán va ser detingut a Laos gràcies a la intervenció d'espies, i després d'haver passat per 14 països diferents. Tot plegat, una història de pel·lícula.

La justícia va condemnar Roldán a 31 anys de presó, dels quals només n'ha complert 15. Des de finals del 2002 gaudia del tercer grau, i només tornava a la presó a dormir.

Luis Roldán considera que ha pagat amb escreix els seus delictes i reitera que els veritables responsables de l'estafa han quedat impunes. L'exdirector general de la Guàrdia Civil ha negat tenir totes les propietats que se li atribueixen i ha anunciat que seguirà vivint austerament a Saragossa amb una pensió de jubilat.
Anar al contingut