Brussel·les

L'OTAN i la UE reclamen moderació, calma i responsabilitat a totes les parts de Kosovo

Màxima contenció i moderació. Aquest és el consell que Jaap de Hoop Sheffer envia a totes les parts de Kosovo des de la secretaria general de l'OTAN després de la proclamació unilateral d'independència. De Hoop ha convocat per aquest dilluns una reunió del Consell Atlàntic, el màxim òrgan decisori de l'Aliança, per "avaluar la situació". En un comunicat publicat en resposta als esdeveniments, el secretari general de l'OTAN recorda a albanokosovars i serbis que la KFOR, la força internacional d'estabilització de l'Aliança, continuarà proporcionant seguretat a tots els ciutadans de Kosovo de manera imparcial i que respondrà amb rapidesa i fermesa contra qualsevol que pretengui recórrer a la violència a Kosovo.

Actualitzat
Més prudent s'ha mostrat la Unió Europea, que ha considerat "prematur" pronunciar-se sobre la independència de Kosovo. Els 27 estats membres es troben dividits a l'hora de reconèixer el nou estatus de la ja exprovíncia sèrbia tot i que la declaració s'ha produït en coordinació amb Brussel·les i Washington. Els ministres d'Afers Estrangers de la UE abordaran aquest dilluns el tema i s'espera que de la cita en surti una declaració que expressi la voluntat general dels vint-i-set. Alhora, els titulars d'Exteriors recalcaran que "l'statu quo" a Kosovo és inacceptable i donaran suport a un Kosovo "democràtic i multinètnic". També recalcaran la disposició de la UE "de jugar un rol de lideratge" que contribueixi a l'estabilitat de la regió.

Tot i aquesta prudència, l'Alt Representant de la Unió Europea, Javier Solana, també ha fet una crida a "actuar amb calma i de forma responsable" dirigida a totes les parts de Kosovo. també s'ha mostrat convençut de que els líders kosovars "estaran a l'altura de les seves responsabilitats en aquest moment crucial".
Anar al contingut